Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
inovacija zagrebparkinga

Brže i jednostavnije: U tri garaže plaćat će se karticama i mobitelom

parkiranje garaža
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/3
18.10.2014.
u 10:00

Uvođenje novog sustava Grad Zagreb planira platiti sedam milijuna kuna, a bit će u javnim garažama Langov trg, Rebro i Petrinjska

Plaćanje parkiranja preko mobilnih aplikacija, pretplatničkom karticom, i platnom karticom, nova je usluga Zagrebparkinga koja se planira uvesti u javnim garažama, ali i parkiralištima izvan njih.

Nova tehnologija

– Ovom investicijom, koja uključuje implementaciju sustava u automatsku naplatu i kontrolu parkiranja s centralnim upravljanjem, zamijenit će se dotrajala oprema u garažama Langov trg, Rebro i JG Petrinjska – kazala je direktorica Zagrebparkinga Ana Preost.

Na novu tehnologiju, koja će omogućiti jednostavnije plaćanje parkiranja u javnim garažama, kontrolu, zamjenu dotrajale opreme te videonadzor i uspostavu sustava za plaćanje putem banaka, planira se potrošiti sedam milijuna kuna bez PDV-a, kolika je procijenjena vrijednost natječaja objavljenog na Oglasniku javne nabave.

Prema dokumentaciji, mobilna aplikacija omogućavat će korisnicima kupnju satne, dnevne, tjedne, ali i mjesečne i godišnje karte u garaži i na parkiralištu, a preko mobitela će se moći platiti i dnevne karte, odnosno kazne. Na isti način Zagrebparking će nuditi i kupnju povlaštene karte (bit će potrebno ispuniti podatke poput imena, prezimena, registracije...), a korisnike će se putem aplikacije, odnosno porukom na mobitel, upozoravati i kada im povlaštena karta istječe.

Na aparatima u garažama će biti moguće platiti i bankovnim karticama, a osim njih, moći će se plaćati i posebnom prepaid karticom koja će se prodavati na prodajnim mjestima Zagrebačkog holdinga

Mobilnom aplikacijom u garažama će se plaćati tako da će se u aplikaciju unositi broj karte koja se uzme iz automata, a nakon plaćanja vozač će imati 15 minuta za izlazak.

Na aparatima u garažama će biti moguće platiti i bankovnim karticama, a osim njih, moći će se plaćati i posebnom prepaid karticom koja će se prodavati na prodajnim mjestima Zagrebačkog holdinga. Njome će se parkiranje plaćati tako da će se korisnik identificirati na ulaznom i izlaznom automatu u garaži, a nakon toga će mu se s kartice skidati iznos koji je “potrošio”.

Čitač će prepoznati

Nova oprema omogućit će i kontrolu te vođenje statistike o prometu, ali i vođenje evidencije o neplatišama. U budućnosti bi sustav morao moći omogućiti da vozač s parkirališta izađe tako da čitač na izlasku prepozna njegovu registraciju, plaćen račun i pusti ga van. Novi bi sustav trebao biti ugrađen odmah nakon završetka natječaja i odabira izvođača.

– Realizacija projekta obuhvaća također uspostavu potrebne hardverske i aplikativne strukture te integraciju s postojećim sustavima, a predviđa se u nekoliko mjeseci od potpisa ugovora – kazala je Ana Preost.

Komentara 6

MA
majusko
10:09 18.10.2014.

Jos da naprave garaze s normalnim parkirnim mjestima.

DU
Deleted user
08:06 19.10.2014.

To su samo gluposti oi promasene investicije,pa ovdje na zapadu,nigdje ni je problem placanje parkinga u podzemnim i li nekim drugim garazama,dodje u garazu,ima parking-automat,i koliko sati ostajes,toliko ubacis novcica,dobijes iz aparata karticu,dokle si uplatijo i to sve za par sekundi,i nema nikavih prigovora,niti kradje,niti manipulacija,sve cisto i bistro,ali kod nas na balkanu je sve nenormalno,pa i parkiranja.........

DO
domicic
07:01 19.10.2014.

Zagrebparking je valjda jedina firma na svijetu koja nije u stanju ponuditi sve vrste plaćanja u svim garažama. Kao da je tehnički problem uvesti u svim njihovim garažama ove usluge, a ne samo u tri..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije