Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
digitalno zelenilo Zrinjevca

U svaki od 30 parkova odsad se može i na webu

11.07.2015., Zagreb - Gradjani okupljeni kod paviljona na Zrinjevcu uzivali su u besplatnom Promenadnom koncertu koji se odrzava u organizaciji Turisticke zajednice grada Zagreba. Photo: Borna Filic/PIXSELL
Foto: Borna Filić/PIXSELL
1/4
30.07.2015.
u 15:00

Zagrepčani će uskoro moći biti pokrovitelji određenog stabla u parku te ga posvetiti važnom događaju

Trideset najljepših gradskih parkova Zagrepčani detaljno, osim fizičkom posjetom, sada mogu proučiti i na internetskoj stranici Zrinjevca.

Kakvo je sve drveće

Dva klika kompjuterskim mišem dovoljna su da se, prvo, otvori popis parkova s točnim lokacijama po kvartovima, a zatim i da se upozna sa svime što se u parku može naći. Koliko ima drveća, koliko klupa, koliko grmova, ali i točan njihov razmještaj u parku, pa čak i promjer krošnji pojedinog stabla, kao i njegova visina - sve to saznati se može na internetu. Svjesni, međutim, kako kaže direktor Zrinjevca Igor Toljan, činjenice da veliki broj građana, koje bi takvi podaci zanimali, ili nemaju pristup mreži ili jednostavno ne znaju njome "surfati", postavit će i edukativni panoi po parkovima, koji će Zagrepčanima davati informacije poput onih na internetskoj stranici podružnice.

Panoi su trenutačno u fazi projektiranja, a njihova je izrada, baš kao i podaci koji se nalaze na internetu, temeljena na podacima digitalne baze podružnice Zrinjevac - objasnio je Toljan dodajući kako su se svi trenutačno dostupni podaci skupljali posljednjih 15 godina, a nedavno su objavljeni i u Geografskom informacijskom sustavu, odnosno "katastru zelenila" grada. Tamo se točno može vidjeti, primjerice, koliko vrsta drveća postoji u Zagrebu, koliko je klupa u pojedinim dijelovima grada, ali i broj koševa za smeće, travnatih površina te pješačkih staza.

–Ukupno je snimljeno više od 14 milijuna kvadratnih metara javnih zelenih površina - rekao je direktor Zrinjevca, čiji "katastar zelenila" trenutačno sadrži točno 165.070 stabala, 32.335 komada urbane opreme, 12.177 klupa s naslonom, 6787 košarica, 6057 klupa bez naslona te 14.008.259 četvornih metara travnjaka. A upravo građani, primijete li neku anomaliju u svom najdražem parku, to će Zrinjevcu uskoro moći dojaviti putem aplikacije za mobilne telefone.

Brža reakcija

–Još jedan je to projekt na kojem radimo, a na taj će način naši djelatnici brže moći reagirati jer će odmah znati, primjerice, da je u određenom parku srušeno drvo - objasnio je Igor Toljan te dodao da će Zagrepčani u parkovima uskoro moći postati i "kumovima" stablu po želji. Kako je rekao direktor Zrinjevca, odabrat će se stablo o kojem će se voditi osobna briga, a ono će se, pritom, moći i posvetiti značajnom događaju iz života, poput vjenčanja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije