Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Velika Gospa

U Stenjevec i Remete išlo se na molitvu i ispovijed, ali i na ručak

 Kardinal Josip Bozanic predvodio je misno slavlje povodom blagdana Velike Gospe u marijanskom svetistu Majke Bozje Remetske u Remetama
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
1/7
16.08.2016.
u 09:00

Iako se prema zagrebačkim marijanskim svetištima manje hodočasti iz udaljenih krajeva, u Stenjevec i Remete dolazili su i vjernici iz drugih župa u gradu i okolici

Od rane zore pa sve do kasno u noć, blagdan Velike Gospe slavio se u metropoli, a nekoliko desetaka tisuća Zagrepčana koje ljeto nije izvuklo iz grada okupljalo se na misnim slavljima po crkvama. Posebno je svečano bilo u marijanskim svetištima u Stenjevcu i Remetama, kamo su vjernici, osim na misu, dolazili i na svetu ispovijed.

Dok je mogao, išao u Sinj

– Mlađi su otišli do Bistrice, no ja sam već u godinama i ne mogu izdržati duge proslave pa mi je misa u Stenjevcu već nekoliko godina najdraža. Dok sam mogao, išao sam i do Sinja i Međugorja – kazao nam je 70-godišnji Ivica Poljak. Dodao je da je došao zahvaliti i preporučiti se Gospi.

Iako se prema zagrebačkim marijanskim svetištima manje hodočasti iz udaljenih krajeva, u Stenjevec i Remete dolazili su i vjernici iz drugih župa u gradu i okolici. Tako smo naišli na vjernike iz župa u Podsusedu, Bistri, Zaprešiću...

– Jedne godine idemo u Remete, druge u Stenjevec jer su nam od većih svetišta ova dva najbliža. Lijepo je vidjeti tolike ljude da se mole i zahvaljuju, a lijepo je i što je sveta misa ove godine vani na zraku, a ne u crkvi – rekla je Filipa Jakopović iz Zaprešića.

Među okupljenim građanima našla su se i neka poznata lica, a među njima i gradonačelnik Milan Bandić, koji je u Stenjevcu bio u društvu predsjednika Gradske skupštine Andrije Mikulića, HDZ-ovca Ive Stiera te šefa zagrebačkog SDP-a Davora Bernardića.

Pomoćni biskup Valentin Pozaić predvodio je središnje misno slavlje u crkvi Blažene Djevice Marije u Stenjevcu, naglasivši da je jedan od glavnih problema današnjice loša komunikacija među ljudima. U svetištu Majke Božje Remetske, pak, središnje misno slavlje predvodio je kardinal Josip Bozanić.

Krunice od medenjaka

Nakon misnih slavlja, Zagrepčani su se nastavljali družiti na brojnim štandovima na kojima su obrtnici nudili slane i slatke proizvode ili rukotvorine.

– Ustao sam u 3.30 da ispečem deset odojaka i zasad dobro ide prodaja. Ljudi znaju da dolazim pa doma pripreme krumpire i salatu, a meso kupe, i tako si skrate muke oko svečanog ručka – kazao nam je obrtnik Mario Kičić iz Sesveta.

Na susjednom štandu Božica Sokolović nudila je licitarska srca. – Sve je domaće i fino, a novost su slatke krunice koje izrađujemo od tijesta za medenjake – rekla je.

Velika Gospa tradicionalno je i blagdan na kojemu se okupljaju brojne obitelji i prijatelji.

– Mi svake godine na ovaj dan iz Travnog dođemo na misu, a poslije i na ručak kod naših prijatelja u Stenjevcu – potvrdili su supružnici Dijana i Mario Franić

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije