Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odgojno-obrazovni kompleks

U Središću i američka škola, gradnja počinje nagodinu

središće
Foto: AVP
1/4
27.10.2015.
u 11:23

Umjesto bejzbolskog igrališta na 46.750 m2 i vrtić i osnovna škola preobrazba


Odgojno-obrazovni kompleks Središće na 46.750 kvadratnih metara za nekoliko će godina potpuno promijeniti ugao Ulice Savezne Republike Njemačke i Damira Tomljanovića Gavrana.

Idejno rješenje predstavljeno je jučer, nakon što je u srpnju Grad Zagreb kao investitor raspisao natječaj za konačni izgled škole. Prvonagrađena je međunarodna ekipa arhitekata – David A. Croteau, Jenni Katajamäki, Vedran Pedišić i Erick Velasco Farrera. Pedišić i Velasco Farrera, Meksikanac koji živi u Zagrebu, poznati su i kao jedni od autora nove škole i vrtića na Kajzerici.

Američki obrazovni sustav

– Kompleks se sastoji od tri dijela – tamo će biti američka međunarodna škola, dječji vrtić i osnovna škola – kaže Erick Velasco Farrera dodajući kako su američku školu potpuno prilagodili njihovu sustavu obrazovanja, u kojem djeca ne uče isključivo u učionicama.

– Klasičan frontalni odnos učitelj-učenik je povremen, djeca uče po grupama, rade zajedničke projekte, uče i u učionicama, ali i prostoru oko njih. U prostornom smislu u našem slučaju učionica je transparentna prema okolnom prostoru koji nije hodnik, već isprepleteni sustav niša uz atrij – obrazloženo je u idejnom rješenju. Kompleks se najavljuje već mjesecima, a gradonačelnik Milan Bandić kazao je da će i američka i osnovna škola imati sportsko igralište. Na sjednici Gradske skupštine u srpnju najavio je u 2016. gradnju deset škola, deset sportskih dvorana i deset vrtića (ne precizirajući kojih), za što će dokumentaciju pripremiti već ove godine. Prema najavama iz Gradskog ureda za obrazovanje, gradnja u Središću mogla bi početi već nagodinu.

Foto: AVP

Veliki projekt vrijedan 115 milijuna kuna trebao bi se graditi u fazama, a prva će na redu biti američka škola od 52 milijuna, potom vrtić od 18 milijuna te osnovna škola vrijednosti 45 milijuna kuna.

Na istom mjestu nagodinu

Američku školu pohađat će, kaže Velasco Farrera, oko 400 djece. Vrtić je za 200 polaznika u 10 skupina, dok će se škola graditi za 450 đaka. Službenih informacija o početku gradnje nema, kažu u Baseball klubu Zagreb, čiji tereni stoje na budućem gradilištu. Oni bi se trebali preseliti na nedovršeni prostor istočno od jezera Bundek, predviđen za novi sportsko-rekreacijski centar.

– Ugovor o zakupu u rujnu je produljen na pet godina, no upoznati smo s cijelom situacijom i u kontaktu s Uredom za obrazovanje. Nadamo se, s obzirom na tempo izrade dokumentacije i vađenja dozvola, da ćemo na ovom mjestu biti još sljedeću godinu – rekao je predsjednik BKZ Tomislav Špehar.

Komentara 4

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
11:10 28.10.2015.

Hm, nisam mislio, ali moram reči. Ameri su sredili Bliski istok i natovarili nam stotine tisuća izbjeglica koje svaki dan plaćamo, dolar je ojačao u odnosu na euro, a mi čemo lijepo, nakon što su se isti zabunkerirali u Buzinu ko Fort Knox, sada njima napraviti školice za male ameriće, besplatne naravno. Dekan će sigurno biti amerofil Borna Bebek, predavač etike, prepun svih mogučih amfetamina i alkohola, inače bliski frend pokojnog Željka Malnara iz najboljih vremena zujanja po Amazonama i sličnim lokacijama, koja je hrvatu Malnaru plačala Jugoslavenska televizija. Super.

TH
than
00:57 28.10.2015.

Ovo americka skola mi vuce na tesku propagandu. Kakve veze ima odakle je skola, valjda je bitnija sama kvaliteta. K tome da nigdje ne pise o kakvoj se skoli radi i tko stoji iza nje, ali valjda je bitno da je americka.

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
12:29 27.10.2015.

Opa. eto nama Bronxa i Detroita na velika vrata.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije