Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ništa nas ne može iznenaditi

U slučaju potresa, eksplozija i poplava kontejneri će biti baze Civilne zaštite

kontejneri civilna zaštita
Foto: Ured za upravljanje u hitnim situacijama
1/3
25.11.2015.
u 14:09

Objekti u Novom Zagrebu, Stenjevcu, Šestinama i Dubravi imaju i vodu i struju i koristit će i posebnim postrojbama za spašavanje iz ruševina.

U slučaju da Zagreb zatrese jak potres ili pogodi neka druga katastrofa, ključna će biti brzina pružanja pomoći zbog čega je Ured za hitne situacije nabavio četiri kontejnera u kojima se nalazi najosnovniji alat i oprema za pomoć.

Kontejneri su smješteni u Stenjevcu, Šestinama, Dubravi i Novom Zagrebu, a koristit će ih 13 specijalističkih postrojbi Civilne zaštite za spašavanje iz ruševina, u kojima se nalazi po 36 pripadnika i tri potražna psa.

Pročelnik Ureda Pavle Kalinić objasnio je da su prošle godine nabavljena dva specijalna kontejnera i jedna mobilna prikolica, a ovih je dana stigao i četvrti kontejner.

–Oprema se osim za spašavanje iz ruševina već koristi i za spašavanje u teškim prometnim nesrećama ili izvlačenju zatrpanih osoba iz prokopa ili klizišta te je tako korištena i nedavno prilikom eksplozije plinske boce u Gračanima – kazao je Kalinić.

U kontejnerima će se nalaziti rezervoar s pitkom vodom, agregat za proizvodnju električne energije, oprema za detektiranje zatrpanih osoba, električne bušilice za prodiranje i rezne pile za metal i beton, naprave za premještanje teških tereta, lopate, krampovi, motorne pile i cirkulari, škare, hidraulični udarni čekić, dijamantna pila za beton, hidraulički uređaj za odimljavanje kao i oprema za pružanje prve pomoći.

Kalinić je kazao da upravo završava i formiranje posljednje od 17 postrojbi Civilne zaštite u 17 gradskih četvrti, od kojih je u svakoj 105 pripadnika te da će time Zagreb u svakom trenutku moći na noge podići oko 2500 obučenih građana dobrovoljaca.

– Imamo i postrojbu za zaštitu i spašavanje iz vode s 36 pripadnika i postrojbu za logistiku od 99 pripadnika, a potpisani su i ugovori s građevinskim tvrtkama koje će u slučaju nesreće čistiti prometnice – rekao je Kalinić. Podsjetio je da će se ovih dana u sve javne ustanove kao što su vrtići, škole, domovi zdravlja, postaviti plakat s podacima kamo krenuti u slučaju katastrofe.

Komentara 1

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
11:12 26.11.2015.

Joj, sinoć pogledao Paju u Zoom Zagrebu. Sve zna o bliskom istoku, kurdima, turcima, rusima, židovima, kuhanju, pranju, podmazivanju tračnica. Ako bude potresa, nadam se da ću odmah biti gotov, da ne moram prolaziti njegovu organizaciju u kojoj on za ništa nije odgovoran, ali o svemu sve zna.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije