Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
propust

U novim školama na Kajzerici danonoćno dežuraju vatrogasci

Kajzerica
Foto: Grgur Žučko/PIXSELL
Autor
Sandra Golemac
20.11.2014.
u 15:00

Na tehničkom pregledu utvrđeni nedostaci u zaštiti od požara, pa novootvoreni kompleks ima uvjetnu uporabnu dozvolu

U novootvorenoj Osnovnoj i Srednjoj školi Kajzerica danonoćno dežuraju vatrogasci.

Tehničkim pregledom, kako doznajemo, utvrđeni su nedostaci u dijelu zaštite od požara pa je poduzeta mjera opreza dok sve ne bude dovršeno i spremno kad je riječ o sigurnosti i evakuaciji.

– Zatražili su našu pomoć i vatrogasci će tamo dežurati sve dok zgrada ne bude potpuno spremna za zaštitu od požara – potvrdio nam je Mato Frančešević, zamjenik zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe Zagreb.

Neslužbeno doznajemo da će se spomenuti problem pokušati riješiti na polugodištu, kad škole budu prazne, no nejasno je to kako zgrada ima uporabnu dozvolu, što nam je rekao ravnatelj IV gimnazije Boris Štimac, ako sigurnost nije riješena.

Prebrzo izgrađeno

– Vjerojatno je inspektor na tehničkom pregledu utvrdio taj nedostatak, ali dao je uvjetnu uporabnu dozvolu. To znači da postoji određeni rok do kada se nedostatak treba riješiti, a do tada je uvedena mjera opreza, što je u ovom slučaju dežurstvo vatrogasaca dogodi li se neka nezgoda – objasnio je inženjer građevine Ivan Jurković.

Prema riječima arhitekta Ericka Velasca Farrere, jednog od autora obrazovnog kompleksa Kajzerica, nije ni čudno što u izvedbenom dijelu ima nedostataka jer je kompleks izgrađen u rekordnom roku.

– Rok gradnje, prema ugovoru, bio je 19 mjeseci, a sve je napravljeno u devet mjeseci – istaknuo je Farrera te dodao kako su autori projekta ponosni na nominaciju za nagradu “Viktor Kovačić” koja se u Hrvatskoj dodjeljuje najuspješnijim ostvarenjima u arhitekturi.

Nedovršena zaštita od požara, čini se, nije jedini problem kompleksa. Roditelji učenika žale se na nekvalitetnu gradnju upravo zbog prebrze izvedbe. Fotografirali su, naime, oštećenu školsku dvoranu, a upozorili su i na povećan broj intervencija hitne pomoći jer učenici kolabiraju zbog lošeg ventilacijskog sustava.

Hitna intervenirala

– Istina je da smo u ova dva mjeseca imali tri do četiri intervencije, ali u pitanju je malaksalost učenica zbog nedostatka željeza u krvi. Nedavno je Zavod za javno zdravstvo ispitao kvalitetu zraka i utvrđeno je da su sve vrijednosti u normalnim granicama, tako da je ventilacija u redu – poručio je Boris Štimac, ravnatelj IV. gimnazije, te dodao kako školska dvorana nije oštećena, nego je fotografija snimljena dok su trajali radovi na mjestu gdje se gradi ugostiteljski objekt na katu dvorane.

Prema riječima Igora Rukljača, ravnatelja drugog objekta, Osnovne škole Kajzerica, kod njih nije bilo nikakvih problema.

Od Gradskog ureda za obrazovanje do zaključenja broja nismo dobili informaciju kakvu točno dozvolu ima ovaj kompleks.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije