Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kravat-pukovnija

Na Dolcu odabrano osam novih vojnika, prvi nastup imat će na Uskrsni ponedjeljak

Kravat pukovnija
Foto: Borna Filic/PIXSELL
1/7
26.03.2015.
u 19:30

Kravat-pukovnija odjevena je u replike odora hrvatskih vojnika iz Tridesetogodišnjeg rata u 17. stoljeću

Počasna satnija Kravat-pukovnije danas je na Dolcu održala ceremoniju odabira novaka koji se natječu za mjesto vojnika. Novaci se biraju samo jednom godišnje, ove ih se godine prijavilo 105 među kojima se danas natjecalo 16 finalista, među njima su muškarci različitih dobnih skupina i zanimanja (inženjeri, zidari, povjesničari i dr.). Odabrano je njih sedam, a još jedan kandidat koji je prošle godine bio šesti (kada ih se biralo pet) također je nakon godine dana ušao u pukovniju. U pukovniju će se ubuduće svake godine birati sedam kandidata (ne po pet) dok će osmi s liste ulaziti automatski sljedeće godine.

Foto: Borna Filic/PIXSELL

Inače, počasna satnija Kravat-pukovnije, u suorganizaciji ustanove Academia Cravatica (AC) i Turističke zajednice grada Zagreba, od 2010. godine izvodi program smjene straže i ophoda užim središtem grada Zagreba.

Kravat-pukovnija je autorska zamisao Marijana Bušića – ravnatelja AC i utemeljitelja šireg projekta “Hrvatska – domovina kravate”. Odjevena u replike odora hrvatskih vojnika iz Tridesetogodišnjeg rata u 17. stoljeću, počasna satnija svojim programom aktualizira povijesne početke kravate, jedinstvenog hrvatskog doprinosa svjetskoj kulturnoj baštini.

Foto: Borna Filic/PIXSELL

Iz dosadašnjih odjeka u medijima, kao i praćenja reagiranja turista i stanovnika Zagreba, proizlazi ocjena da je taj projekt ostvario očekivanja i potvrdio se kao originalan i iznimno atraktivan turistički proizvod, koji promovira Zagreb kao prijestolnicu kravate.

Svečana ceremonija Kravat pukovnije

Počasna satnija Kravat pukovnije s građanima slavi svoj dan!

Komentara 4

MA
matze
19:02 27.03.2015.

Originalna odora hrvatskog lakog konjanika iz 17. stoljeća, nalazi se sačuvana u Bečkom ratnom muzeju. Dvije ratne hrvatske zastave u Danskoj, a ukoliko Vas interesira više činjenica slobodno otiđite na WWW.kravatpukovnija.com ili upit pošaljite na info@kravatpukovnija.com u zapovjedništvu će Vam vrlo rado dati sve relevantne informacije.

DE
demokršćanin
22:32 26.03.2015.

Čestitka novoizabranim.

Avatar New_Fukasaky
New_Fukasaky
01:59 27.03.2015.

"Kravat-pukovnija odjevena je u replike odora hrvatskih vojnika iz Tridesetogodišnjeg rata u 17. stoljeću". Može li mi netko pokazati originalnu uniformu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije