Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ulaganja u objekte

U Paromlinu knjižnica, a u Badelu muzej filma

08.12.2014., Zagreb - Vodotoranj na bivsem prostoru tvornice Gredelj u Strojarskoj ulici. Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/5
14.02.2015.
u 16:30

Ambiciozni planovi za napuštene i ruševne građevine, rok za prijavu je utorak

Gredelj kao mjesto kreativnog klastera i prostor za novu scenu Hrvatskog narodnog kazališta, Tehnički muzej kao inovativno-tehnološki park, blok Badel kao prostor muzeja filma i kinoteke, zgrada Paromlina kao nova knjižnica – definirani su to planovi za vrijedne, danas zapuštene građevine koji moraju biti realizirani u sljedećih pet godina.

I stari grad Susedgrad

Rok je to koji mora biti poštovan, budući da su spomenute lokacije definirane kao ključni nositelji projekta na koji se Zagreb prijavljuje – prestižnu kandidaturu Europske prijestolnice kulture. Gradski zastupnici i predstavnici Grada, kandidaturu koja se zaključuje u 2020. godini vide kao priliku da grad Zagreb pokaže svoju bogatu kulturno-povijesnu baštinu te društvenu i socijalnu raznolikost.

– Grad Zagreb će, propitujući svoje kulturne, socijalne i gospodarske izazove i uvažavajući načela održivog razvoja, dati aktivan doprinos razvoju Europe utemeljenom na toleranciji i razumijevanju, te poštovanju visokih etičkih načela humanosti i solidarnosti – nabrojila je prednosti zagrebačke kandidature dogradonačelnica Vesna Kusin. Rok za prijavu je utorak, 17. veljače, a do tada u Gradu moraju pripremiti svu potrebnu dokumentaciju jer osim spomenutih, planirano je i u ulaganje u Velesajam kao i uređenje starog grada Susedgrada.

Nov sadržaj

Iako takva kandidatura ne košta ništa, obnova predviđenih građevina i ulaganje u sadržaj grada u pet godina mjerit će se u milijunima kuna – takva računica, kaže V. Kusin, realna je jer je u planu dio novca za predviđene projekte dobiti iz fondova EU i tako namaknuti više od polovine potrebnog iznosa. Tako je već u proračunu grada za ovu godinu predviđeno milijun kuna, a isti iznos planiran je i u projekcijama proračuna za sljedeću, 2016. i 2017. godinu. Isplativost kandidature, kako je to naglasila Kusin, u samoj je kandidaturi. Čak i ako se Zagreb ne izbori za tu titulu, građani će imati novi sadržaj.

– Ako ostvarimo zacrtano, ostvarili smo uspjeh – rekla je V. Kusin.

Komentara 3

IV
Ivanveliki
23:41 14.02.2015.

... a od proizvodnje - ni malo p

YU
YupiJeEvoMe
22:44 15.02.2015.

"Tako je već u proračunu grada za ovu godinu predviđeno milijun kuna" ? ? ? to se netko sali...

OK
okus
09:00 15.02.2015.

Daaa samo kruha i igara. Posla njente....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije