Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Srednjovjekovna zbirka Arheološkog muzeja

U obnovljenoj zbirci razgledajte kakvi su bili ratnici u 6. stoljeću

19.01.2017., Zagreb - Stalni postav Srednjovjekovnog odjela Arheoloskog muzeja.  Kustosica Maja Buncic.  Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
1/4
21.01.2017.
u 09:21

Fundus je bio pod ključem od 2002. godine, kada je muzej krenuo u obnovu

Kaciga, koplje, mač, štit, dio oklopa... Ratnik iz 6. stoljeća pokopan je s kompletnom opremom. I zajedno s konjem. Shvatili su to arheolozi koji su ga iskopali stoljećima kasnije po konjskim žvalama koje su našli u istom grobu. A predmeti pronađeni u njemu samo su dio stalnoga postava Srednjovjekovne zbirke zagrebačkog Arheološkog muzeja. Otvorio se jučer, nakon što je srednjovjekovni fundus 14 godina bio pod ključem zbog obnove muzeja.

Nigdje nema ni sličnog

Zagrepčani i turisti moći će u stalnome postavu te zbirke vidjeti navike naroda i plemena koji su od 5. do 15. stoljeća na našim područjima živjeli ili su se neko vrijeme ovdje zadržali. Bili su to Huni, istočni Goti, Gepidi, Langobardi, Heruli, Avari, Kutriguri, Ugri... Iako zbirka čuva 6000 predmeta, izloženo ih je 1600 zbog skučenosti prostora.

– Posebno mjesto zauzima natpis kneza Branimira iz Gornjeg Muća. Ovaj spomenik iznimno je važan, ne samo kao hrvatski, nego i kao općeslavenski jer je njime posvjedočen povijesni podatak da je 888. u Hrvatskoj vladao vojvoda, odnosno knez Branimir – kaže kustosica Anita Dugonjić.

Jednako su vrijedni i nalazi iz Čađavice u Podravini iz 7. stoljeća.

– Nigdje u svijetu ne postoji identičan, čak ni sličan srebrni nakit. Kvaliteta je izrade takva da bi danas malo koji majstor to mogao reproducirati – ističe A. Dugonjić.

Držali do ukrašavanja

Ondje su i zagrobni predmeti nađeni kod crkve u Stenjevcu u iskapanjima devedesetih.

– Mogu se vidjeti naušnice, ogrlice, prstenje s kojima su pokojnici pokapani u 10. i 11. stoljeću. Tadašnji stanovnici Stenjevca držali su do ukrašavanja i izgleda – kaže Anita Dugonjić.

Komentara 2

PA
pajopatak
07:48 22.01.2017.

odličan i vrlo zanimljiv muzej... velika preporuka - posebno za školarce! još da napokon otvore novi hrvatski povijesni muzej ... novinari ispitajte kada će to napokon biti otvoreno ...

Avatar plejer_as
plejer_as
17:51 25.01.2017.

nadajmo se da i ovi neće radit novu istoriju s hrvatima na konjima koji dolaze na Jadransko more

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije