Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Optičke varke

U Muzeju iluzija i oni mali postaju divovi

25.06.2015., Zagreb - Interaktivni Muzej iluzija privukao velik broj posjetitelja koji su se zabavili. Photo: Zarko Basic/PIXSELL
Foto: Zarko Basic/PIXSELL
1/10
26.06.2015.
u 09:00

Obrnuta soba, soba ogledala, slike iz kojih izlaze likovi, glava u tanjuru... dio su eksponata

Mnogi se zaljuljaju čim kroče nogom u ovu neobičnu prostoriju, tzv. antigravitacijsku sobu. Kosi pod okružen zidovima s nacrtanim kvadratima zbunjuje mozgove posjetitelja. Mozak se, naime, ne može "dogovoriti" s očima stojimo li na ravnoj ili kosoj podlozi. U susjednoj sobi kosi pod proizvodi drukčiju optičku varku.

Mozgalice i hologrami

Dok jedna osoba stoji u višem kutu sobe, s glavom posve blizu plafonu, druga je na dnu, zbog čega izgleda kao patuljak naspram diva na drugom kraju sobe. A treća osoba koja ih gleda kroz prozorčić kosi pod uopće ne percipira. Tromost oka i ljudsku sposobnost da svako oko vidi drukčije iskoristili su Roko Živković i Tomislav Pamuković, koji rade u svijetu marketinga i medija, te su odlučili otvoriti vlastiti Muzej iluzija. U realizaciji im je pomogao mladi arhitekt Juraj Kralj.

– Željeli smo pokazati da svijet nije onakvim kakvim se čini – kazao je Tomislav Pamuković te dodao da su muzej otvorili i kako bi djeci približili biologiju, matematiku, fiziku i psihologiju. U tim se predmetima pojavljuju elementi objašnjeni u 70 eksponata.

Tek jedan dan nakon otvaranja jučer je u Ilici 72 prostor na dvije etaže bio prepun posjetitelja. Dok su se odrasli zabavljali mozgalicama, djeca su bila oduševljena hologramima. Najviše im se svidio dinosaur koji kao da viri iz slike, no jednako su vjerni i ljudski likovi među kojima je i onaj koji poteže pištolj na posjetitelje. Mnogi se preplaše kad vide ljudsku glavu na tanjuru.

– Izložak je otvoren za sve koji tijelo žele sakriti pod stol pa im izviri samo glava – kaže Pamuković. Zbunit će i instalacija koja će posjetitelje uvjeriti da gledaju u stvarni trodimenzionalni predmet. No, tek kad ga pokušaju dohvatiti, shvatit će da ispred njih nema ničeg.

Obitelj Šarančić najviše su zaintrigirale slagalice. Dok je otac Tomislav slagao piramidu od pet dijelova, njegova kći Laura (7) i nećakinja Sara (5) slagale su drvena srca. Pomagali su im i sin Damjan (11) i majka Marina. Neki su se fotografirali u obrnutoj sobi, gdje tegle s cvijećem ne stoje na podu, već na stropu, drugi su zastali u sobi ogledala...

Cijena ulaznice 40 kuna

U sklopu muzeja postoji i suvenirnica s mozgalicama.

– Ponekad djeca prije riješe mozgalice nego odrasli. Jednostavno razmišljaju izvan okvira, za razliku od odraslih – kaže Pamuković i dodaje da će preko ljeta organizirati i DJ večeri u muzeju. Radno vrijeme je od 9 do 22 svaki dan, cijena ulaznice je 40 kuna.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije