Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Market u Martićevoj

U kućicama od pet metara porchette, vruća čokolada s rumom, Zagreb à la carte...

07.12.2016., Zagreb - Market u Marticevoj zimsko je izdanje Design District Zagreb festivala. Novi adventski trg mjesto je za sve koji traze originalnost. Ivana Dvorski i Jelena Slavujevic.  Photo: Igor Kralj/PIXSELL
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/4
08.12.2016.
u 16:54

Svaki dan umjetnica Maja Marković na starinski način peče kruh za koji brašno nabavlja na mlinu. Može se kušati uz donaciju

Adventske drvene kućice, njih 14, visokih pet metara, zauzele su prostor na početku Martićeve.

Pravi mali grad arhitekti Iva Letilović i Igor Pedišić zamislili su kao stiliziranu šumu borova, a smjestili su ondje radove domaćih dizajnera, obrtnika i primijenjenih umjetnika, kao i zanimljivu gastroponudu. Na tom je adventskom trgu, naime, sve drugačije od ostale ponude u gradu. To je i bila namjera Jeleni Slavujević i Ivani Dvorski te ostalima iz Croatian Design Superstorea, mjesta u kojemu hrvatski dizajneri predstavljaju i prodaju svoje proizvode, kada su okupljali ekipu za “Market u Martićevoj”.

DJ Edo Maajka

Zimsko je to izdanje njihove manifestacije Design District, a u sklopu marketa organiziraju 18 radionica, devet igraonica s igračkama hrvatskih dizajnera, koncerte za djecu... Danas je u 17.30 sati, primjerice, radionica umatanja poklona personaliziranim papirima, u subotu na pozornicu stupa Edo Maajka, koji neće repati, već stati za DJ pult, dok u nedjelju u 11 sati za klince pripremaju Lego gradionicu.

– Svaki dan u Superstoreu kruh na starinski način peče umjetnica Maja Marković. Brašno kupuje na mlinovima, a sastojci nisu tretirani ni prerađivani. Svi koji dođu mogu dobiti umjetnički kruh uz donaciju – kaže Jelena Slavujević. U posebnoj su kućici, dodaje, izložili hrvatske dizajnerske proizvode, a najbolje se prodaje mali bor u teglici od 129 kuna. No zanimljiv je i suvenir “Zagreb à la carte”, društvena igra u kojoj se umjesto četiri asa kao u pokeru skupljaju sastojci tradicionalnih zagrebačkih jela.

Friške kremšnite

U Samoborskoj hiži mogu se pak kupiti friške kremšnite iz njihove najpoznatije slastičarnice “U prolazu”. Dvije stoje 24 kune. A u ponudi obrta Verde su i vruće čokolade s dodacima. – Imamo okuse mente, pistacija, kokosa, bijelog brownieja, amareta, lješnjaka, narančine korice... Obična topla čokolada stoji 14, s dodatkom je 18 kuna, a možemo u nju ubaciti i rum, tada je 22 kune – objašnjavaju.

Hit je i talijanska “porchetta” kućice Cantina, koja košta 30 kuna. – Odojak se otkošti, potom se marinira mediteranskim začinima pa zamota i zaveže u štrucu te peče šest sati. Nakon toga se štruca u kućici reže te meso usitnjava i stavlja u hambi pecivo, uz dodatak crvenog kupusa i bijelog umaka – poziva na kušanje Andrej Tošev. •

Komentara 2

TH
than
02:05 09.12.2016.

Cijene su onako gotovo Skandinavske.... Kao i na cijelom adventu. Ponuda losa, a cijene astronomske za nase ljude.

DU
Deleted user
09:13 10.12.2016.

Ne vjerujem da će sve te adventske kućice poslovati u plusu. Pretjeralo se ove godine i svima će biti manji promet. Nisu turisti koji dolaze u Zagreb oligarsi. Ovo u Martićevoj na onih 5 kvadrata je apsolutno nepotrebno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije