Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
što čeka studente

Kako se prilagoditi životu u domu: U I. paviljonu se tulumari, a III. je za učenje

Studentski domovi
Foto: Anto Magzan/PIXSELL
1/3
27.08.2014.
u 14:00

Studenti se nakon ljetne stanke vraćaju u Zagreb, a stariji studenti savjetuju kolege koji prvi put dolaze u domove.

Već će se sutra prvi studenti vratiti u četiri zagrebačka studentska doma. Stjepan Radić, Cvjetno naselje, Dr. Ante Starčević i Lašćina primit će 7556 studenata, a najprije će se useliti oni koji imaju još obaveza na fakultetu u kolovozu i rujnu.

Socijalna komponenta

– Službeno useljenje počinje 1. rujna, ali studenti će početi dolaziti u domove već sutra – kaže Ružica Rajšić, pomoćnica ravnatelja Studentskog centra.

Rezultati su objavljeni 14. kolovoza, nakon čega su prvo prošlogodišnji stanari, a zatim i oni novi birali sobe i buduće cimere online-prijavama. Novim su stanarima pritom pomogli savjeti iskusnijih studenata.

– Zna se kako dom funkcionira, ako želiš partijati, dođeš u 1. paviljon, 2. je malo mirniji, a u 3. se uči – ističe Josip Papak koji će se uskoro i četvrti put useliti u popularnu “Šaru“. Student Hrvatskih studija kaže da su najveće prednosti doma druženje i atmosfera.

Prije je kupoprodaja bila izraženija jer je bilo više prijava i teže se dolazilo do smještaja

Mate Damić

Predsjednik Studentskog zbora

Ipak, nisu svi studenti uspjeli dobiti smještaj. Bilo je više od 10.000 prijava, a 25 posto studenata nije dobilo sobu. Više od 1000 ih se žalilo, a jesu li u tome uspjeli, znat će u rujnu. Tada će se rang-lista još pomicati, a do promjena će doći i početkom listopada kada je na rasporedu revizija za utvrđivanje jesu li svi studenti redovno upisali fakultet.

Foto: Luka Klun/PIXSELL

Foto: Luka Klun/Pixsell

– Prvi se put dogodilo da odlični studenti nisu imali izravan upis – ističe Jelena Stipović, članica odbora studenata na Savi. Činjenica da je ove godine naglašenija bila socijalna komponenta, a ne izvrsnost izazvala je negodovanje brojnih studenata.

Kupnja soba sve rjeđa

Postoje i studenti koji se, nakon što ne uspiju dobiti mjesto u domu, odlučuju na ilegalnu kupnju sobe. Ipak, većina se slaže da je ta pojava sve rjeđa.

– Prije je kupoprodaja bila izraženija jer je bilo više prijava i teže se dolazilo do smještaja – ističe Mate Damić, predsjednik Studentskog zbora. Dodaje i da su provjere veoma česte.

– Inspekcija uglavnom ide na teren nakon dojave, a pratimo i ponude na internetu kako bismo znali koje su sobe rizične – kaže Ružica Rajšić. Ako se uhvati ilegalac u sobi, automatski se izbacuje iz doma, a njemu i prodavaču do kraja studija zabranjena je prijava za smještaj.

Komentara 1

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
17:02 27.08.2014.

Još jedan od krunskih dokaza da se učenje i rad u Hrvatskoj ne isplate!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije