Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Revizija

U Holdingu zaposlili čak 306 lažnih inženjera, vozača i – pravnicu

Holding zgrada
Foto: Daniel Kasap/Pixsell
02.01.2015.
u 19:38

Provjeru školovanja zaposlenika u Holdingu još 2013. godine naredio je gradonačelnik Milan Bandić, a revizijom se ustanovilo da su neke od svjedodžbi i diploma krivotvorene još prije 25 godina.

Lažne diplome i svjedodžbe kupovali su Holdingovi inženjeri, pravnici, vozači... po školama i fakultetima u Srbiji, BiH, Hrvatskoj, a najviše njih, u borbi za radno mjesto vozača ZET-a i Čistoće lažiralo je dokument Škole za cestovni promet u Zagrebu.

Nema ih u knjigama

Od 306 radnika te gradske tvrtke koliko ih je uhvaćeno prilikom unutarnje revizije provjere diploma i svjedodžbi s krivotvorenom dokumentacijom, njih čak 98 lažno je maturiralo u Školi za cestovni promet, dok je 29 krivotvorenih dokumenata nađeno s pečatom Elektrostrojarske obrtničke škole Zagreb.

- Nakon što smo od Holdinga dobili zahtjev za provjerom diploma, otkrilo se da dio njih nije u skladu s našim matičnim knjigama, odnosno da su lažne. To smo i prijavili, a naša škola je prva na listi, pretpostavljam zbog toga što se radi o vozačima - kazala je ravnateljica Renata Heljić te dodala da škola kao i nitko od zaposlenika škole nema veze s onim što se dogodilo.

Među 306 krivotvorenih dokumenata, pronađeno je i sedam diploma s Pravnog fakulteta, Prehrambeno biotehnološkog fakulteta, Prometnog fakulteta, Građevinskog fakulteta te Fakulteta elektrotehnike i računarstva, a svi ovi radnici kojima je zbog krivotvorenih dokumenata isplaćivana veća plaća Holding su oštetili za više od 88 milijuna kuna.

- Jednostavnom računicom došli smo do broja. Izračunali smo koliko bi se te radnike platilo da su plaćani prema stvarnim kvalifikacijama - kazao je Pero Kovačević, voditelj revizije u Holdingu.

Najviše u ZET-u i Čistoći

Po broju lažnih diploma i svjedodžbi iza ZET-a i Čistoće nalaze se Vodoopskrba i odvodnja gdje je pronađeno njih 26, dok su po 23 lažna dokumenta pronađena u Zagrebparkingu i Tržnicama Zagreb.

U Zagrebačkim cestama pronađeno je njih 17, u Zrinjevcu 13, u Robnim terminalima 10, a po četiri u Velesajmu i Gradskim grobljima, te tri u Gradskoj plinari i dvije u GSKG-u, I u samoj Direkciji tvrtke pronađena je jedna lažna diploma koju je, kako je od ranije poznato, imala “pravnica” Ksenija Boras, a druga visokopozicioirana diploma bila je od nekadašnjeg direktora podružnice Vladimir Nazor, Stjepana Cerovskog. Radnici ZET-a i Čistoće najviše su oštetili Holding i to s više od 60 milijuna kuna, a iz Holdinga poručuju da se to više neće događati.

- Sada radimo provjere prilikom zapošljavanja, pa čak i onih radnika koje uzimamo preko agencija. Mislim da je ova revizija Holdingu primjer koji bi trebale slijediti i druge javne tvrtke - dodao je Pero Kovačević.

Osim gore navedenih zagrebačkih škola i fakulteta, na popisu su ukupno 64 obrazovne institucije čiji dokumenti su krivotvoreni radi zapošljavanja.

>> U gradskoj tvrtki otkrili 122 lažne diplome i svjedožbe

Komentara 26

DU
Deleted user
20:02 02.01.2015.

Postovani g. Kovacevicu, U Podruznici Vio imamo visokopozicioniranog clana Sdp-a koji je uhvacen prilikom pokusaja zaposljavanja vlastite supruge u Direkciju Holdinga gdje je on radio. Rigidno je i omalovazavajuce da je on nagraden nakon tog sramotnog i kaznjivog djela novimm preplacenim rukovoditeljskim mjestom.Zar uistinu smtrate da smo toliko neinteligentni da nam mozete podvaliti da suprug za vlastitu zenu nije znao da je krivotvorila diplomu . Uistinu cete biti uvjerljivi kad kaznite i takav vid nepostenja. Ne opravdavam nikoga no lupate po sirotinji dok neciji kumovi , prijtelji uporno za sva kaznjiva djela prolaze nekaznjeni. Pozdrav!

Avatar Idler 3
Idler 3
09:12 03.01.2015.

To ti je tak, za delat u Čistoči moraš met diplomu...al zato saborski zastupnik moreš bit i bez diplome, bez staža, poznavanja jezika, sudske provjere....a o nekom znanju bolje nit ne govorit.

MI
miro400
22:28 02.01.2015.

vozači su vozili, strojari radili, imali su lažne diplome, a ovi koji imaju ispravne diplome niti rade niti znaju raditi, uhljeb do uhljeba maliodkuzine, nije sramota napisati da je prozvani gos. Popov, da je nakon skandala sa suprugom, zaposlio supruguu u firmi od koje je kasnije kupio sustav "fingerscan", itd...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije