Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
predškolski odgoj

U gradskim vrtićima još oko 500 slobodnih mjesta

26.08.2015., Zagreb - Anketa o vrtickoj djeci. Photo: Slavko Midzor/PIXSELL
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
1/3
27.08.2015.
u 14:29

Cijene ostaju iste – od 150 do 600 kuna, ovisno o primanjima

U šezdeset gradskih vrtića za nekoliko će se dana ponovo smjestiti oko 30.000 djece. Ove godine svi mališani, iako možda ne u vrtiću najbližem mjestu stanovanja, igrat će se s vršnjacima, ali i učiti s tetama dok im roditelji rade.

Puno aktivnosti

– Mjesta će biti za sve – još prije natječaja za vrtiće obećavao je gradonačelnik Milan Bandić, napominjući da, ako to mjesto ne bude u vrtiću "pokraj djetetove kuće, bit će u sljedećem najbližem". A kako su objasnili iz Grada, mjesto više obično se traži u rubnim dijelovima grada. Nakon podijeljenih mjesta sredinom srpnja, ostalo je oko petsto slobodnih u gradskim vrtićima. Slična brojka je i u privatnim i vjerskim vrtićima. Ipak, konstantni problem gradskih vrtića, istaknuli su zastupnici na prošloj sjednici Skupštine, jesu grupe u kojima je mnogo više djece nego što po skupini dozvoljava nadležno ministarstvo. U vrtiću svog sina to, međutim, nije primijetila Martina Mušlov Tušek koja je objasnila da njen Jakov već pola ljeta ispituje kad će se vratiti među prijatelje.

– Odlazili smo u park gdje uvijek ima djece, ali on bi se družio čitav dan – izgovorila je Martina Mušlov Tušek rečenicu koju su redom ponavljale mame u parkovima diljem grada. Njihovi mališani, ali i one same, priznale su, već jedva čekaju da se predškolske ustanove ponovo napune, a djeca krenu dalje sa svojim aktivnostima. A u zagrebačkim vrtićima ima ih, objašnjavale su mame, napretek.

– Osim redovnog programa, djeca se mogu uključiti u ritmiku, balet, na sportske grupe, učiti strani jezik... Primjerice, Jakov će na engleski jezik, što ćemo dodatno plaćati 250 kuna mjesečno – objasnila je Mušlov Tušek te dodala kako to nije neuobičajeno budući da zagrebački vrtići, koje roditelji, ovisno o primanjima, plaćaju od 150, 300, 450 i 600 kuna mjesečno, i nisu skupi.

Novi vrtići

Cijena je prihvatljiva, uzme li se u obzir da djeca dobivaju čuvanje od osam do 16 sati i tri obroka. Roditelji svakog mjeseca moraju donijeti i određene potrepštine kao što su vlažne maramice, plastične čaše i ubrusi, a za najmanje i pelene – kazala je baka Ana Turk koja, kad vrtić ne radi, čuva unuka. Sav pribor, u pravilu, rekla je Hanna Košćal, usput budno pazeći u parku na dvije djevojčice, u vrtićima je dobrodošao.

– Donese li se pribor za crtanje, papir ili bilo što slično, tete neće odbiti – napomenula je Hanna Košćal, za čiju mlađu djevojčicu prošle godine nije bilo mjesta u gradskom vrtiću pa je pohađala privatni, što su roditelji plaćali 1500 kuna mjesečno. Takve situacije neće se događati, rekao je gradonačelnik, koji će na jesen otvoriti vrtić u Brezovici, a sljedeće godine i onaj u Donjem Dragonošcu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije