Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 42
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kostanjek

U dvije godine klizište se pomaknulo za 30 centimetara

Kostanjek
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/2
18.12.2014.
u 14:00

Na današnjoj je svečanoj primopredaji nove opreme prisustvovao i veleposlanik Japana Keji Ide.

Kostanjek je najveće klizište u Hrvatskoj koje obuhvaća i naseljeni prostor. Građani već godinama čekaju početak sanacije, no ona nije moguća bez detaljnih istraživanja. A njih će omogućiti nova komunikacijska oprema koja je jučer predana Opservatoriju za praćenje klizišta.

– Ako shvatimo zašto dolazi do pomicanja, možemo napraviti i predviđanja na kojem će se temeljiti sanacija – poručuje Martin Krkač, asistent na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu koji radi na Opservatoriju. On već dvije godine u peteročlanom timu proučava klizište koje se u tom periodu pomaklo za 30 centimetara.

Nova će oprema koju je Opservatoriju donirao Gradski ured za upravljanje u hitnim situacijama pomoći u online prijenosu podataka s klizišta na fakultet. Njezina je donacija nastavak projekta praćenja klizišta kojeg je sa 2,500.000. kuna financirala vlada Japana, a u sklopu kojeg je izgrađen Opservatorij te je postavljeno 40 senzora. 

Stoga je na današnjoj svečanoj primopredaji opreme vrijedne 200.000 kuna, osim dogradonačelnice Sandre Švaljek i predstavnika Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta, prisustvovao i japanski veleposlanik Keji Ide.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije