Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vodovod u minusu

U Dugom Selu ostaju bez vode, ako Holdingu ne plate 11 mil. kn duga?

Pitka voda
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
20.02.2014.
u 13:17

U Dugom Selu kažu da je sve počelo 2011. godine kada se zbog Zakona o vodama poduzeće za isporuku vode moralo osamostaliti

Stanovnici Dugog Sela i Rugvice mogli bi ostati bez pitke vode jer njihova komunalna tvrtka Dukom duguje Zagrebačkom holdingu 11 milijuna kuna za vodu koju od njih kupuje.

Otplata na rate

Iz Holdinga su kazali kako su poslali opomenu za podmirenje duga i da iz Dugog Sela očekuju plan uplata. No, ako se ne postigne dogovor o podmirenju duga, kazali su da će morati poduzeti ‘zakonske mjere’ ne precizirajući znači li to i prestanak isporuke vode. Gradonačelnik Dugog Sela Stipo Velić odbacuje scenarij prekida isporuke vode jer kaže da će sljedeći tjedan predložiti Holdingu otplatu duga. Ima i opravdanje kako je dug nastao.

– Dug se proteže još iz 2011. godine kada su iz Dukoma zbog Zakona o vodama izdvojeni poslovi koji su donosili novac – opskrba plinom, uređenja groblja, odvoz smeća – kazao je gradonačelnik. Dodao je kako je opskrba vodom i prije stvarala gubitke, no da se minus kompenzirao iz uspješnih poslova, što se radi u svim komunalnim poduzećima, pa i Holdingu.

Na vodi se ne zarađuje pa ćemo tražiti od Holdinga da snizi cijenu. Oni nama naplaćuju veleprodajnu cijenu, koja je ista kao maloprodajna, po kojoj Zagrepčanima naplaćuju vodu

Ivan Funtek

komunalna tvrtka Dukom

– Uz otplatu duga s novom direktoricom zagrebačkog Vodovoda dogovorili smo i početak pregovora o cijeni nabavne vode jer je 4,48 kuna po kubiku previše – kazao je Velić.

Šef Dukoma Ivan Funtek objasnio je da oni Holdingu moraju po toj cijeni platiti sva 2,3 milijuna kubika vode bez obzira na to to što trećina iscuri zbog starih cijevi.

– Na vodi se ne zarađuje pa ćemo tražiti od Holdinga da snizi cijenu. Oni nama naplaćuju veleprodajnu cijenu, koja je ista kao maloprodajna, po kojoj Zagrepčanima naplaćuju vodu – istaknuo je Funtek.

Zašto se o svemu šuti?

Da je Dukom u ozbiljnim problemima, već dulje upozorava dugoselski vijećnik HSP-a Nenad Sedlar.

– Vlast u Dugom Selu o svemu šuti i ne želi javno izaći s podacima pa se pitam zašto. Pitanje je gdje je nestao sav novac koji su građani uplatili za vodu, a ako je sve regularno, zašto se tema izbjegava – pitao je Sedlar.

Komentara 5

DA
Dalmatin
15:07 19.02.2015.

Nenad Sedlar nije član HSP-a.

Avatar kristijanrodoljub
kristijanrodoljub
22:57 03.04.2015.

Ja sad baš pregledavao cijene vodoopskrbe u cijeloj Hrvatskoj i koliko vidim Dukom d.o.o. iz Dugog Sela naplaćuje najskuplju vodu, Osnovna cijena vodne usluge je 7 kn a fiksni dio 30 kn bez uračunatog PDV-a. Isto tako Dugoselčani socijalno ugroženi, ne maju pravo na jeftiniji iznos za razliku od 90 % večine gradova koji to svojim građanima omogućuju. Najgore je sa ulicom Kolodvorska 1 gdje se na ulazu E voda plaća najskuplje Razlike od mjeseca do mjeseca na isti broj stanara može biti i do 150 kn mj. Očito se netko cca 20 godina bogati na račun građana iz ulaza E. Jedino je riješenje sve račune podmiriti i odvojiti se vlastitim vodomjerima od zajedničke mreže, jer to će ionako uskoro biti pod obavezno kao što se i grijanje kalorimetrima odvojilo.

CH
chemica
14:20 20.02.2014.

4, 48 kuna po kubiku je njemu previše?! Kaže, Zagrepčani toliko plaćaju maloprodajnu cijenu pa nije red da oni toliko plaćaju veleprodajnu. Da, toliko smo plaćali prije Bandića i prije njegovog ZOV-a. Muljatorski pročistač nam je bar udvostručio cijenu kubika vode pa nas danas košta 19 kuna! Ne 4, 48. Nije to nafta pa da se cijena do pipe učetverostruči. Toliko nas rođe ipak ne pljačkaju. Što bi Dugoselci, da im vodu poklonimo?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije