Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Markuševec

U 40 godina čak je tisuću tamburaša naučio svirati

26.05.2015., Zagreb - U osnovnoj skoli Markusevec odrzana je svecanost u povodu odlaska u mirovinu Danka Mazura, profesora glazbenog, a svirali su mu Gazde, Tamburgeri, i jos neki bendovi koje je tijekom svog rada kao profesor ucio sviranju. Tamburaski sa
27.05.2015.
u 12:04

Najzaslužniji za nastanak bendova poput Gazdi i Tamburgera

Izgledalo je kao da je cijeli Markuševec jučer predvečer u prostorima tamošnje centralne osnovne škole i tamošnjem igralištu. Roditelji, stanovnici, bivši i budući učenici, svi su se nagurali u sportsku dvoranu na školsku priredbu, dok su neki stajali i ispred. A sve zbog jednog čovjeka, kojemu preostaje tek nekoliko tjedana rada u OŠ Markuševec. Nakon što je u njoj proveo četrdeset godina, profesor glazbenog odgoja Danko Mazut odlazi u mirovinu. Naime, upravo profesor Mazut, reći će njegovi kolege, "razlog" je nastanka većine tamburaških sastava iz Markuševca, poznatom kao četvrt s najviše tamburaša u Zagrebu.

–Kad se i osnuje tamburaški sastav, uvijek je jedan od članova iz Markuševca - priča predsjednik GČ Podsljeme Krešimir Kompesak, koji je došao na svečanost. A kad je ravnateljica Gordana Horvat odlučila organizirati nešto povodom odlaska dugogodišnjeg kolege u mirovinu, prvo je dogovarala nastup s Gazdama. Svi su bili učenici Mazuta.

–Nekako su se svi tamburaški sastavi dalje samoinicijativno pridružili. Nastupilo ih je ukupno 11 - priča Gordana Horvat, dok frontmen Gazdi Marko Bujanović dodaje kako su počeli svirati još s deset godina. Početaka profesora Mazuta prisjeća se i Damir Mihovec, koji svira u sastavu Ex Panonia.

–U njegovih 40 godina proizašlo je preko tisuću tamburaša - kaže Mihovec.

Svirali su mu i Tamburgeri, koje je prije tri godine okupio Darko Dervišević, također učenik ovoga profesora glazbenog. A dok ga svi hvale, Mazur je gledao sve iz prikrajka, ne želeći biti centar pozornosti. Time kao da je dao do znanja da su najbitniji - učenici.

Komentara 2

Avatar Milokliz
Milokliz
12:59 27.05.2015.

Raste potreba sa tamburašima a pada za rockerima...

SP
spoljazg
20:56 27.05.2015.

I mene je naucio svirat sad zavrsavam skolu mi smo mu zadnja generacija tamburaša

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije