Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Može gotovo svatko

Turisti obilaze Zagreb trčeći 6 kilometara na sat

run zagreb
Foto: Privatna arhiva
1/3
24.06.2016.
u 11:00

Rekreativci trkači spojili hobi i posao te osmislili ture "Run Zagreb" po Medvednici, savskom nasipu, Maksimiru, centru...

Željeli su Zagreb predstaviti na drukčiji način.

I spojiti hobi koji im je postao stil života sa svojim zanimanjima. Svi četvero godinama rade poslove vezane uz turizam. A sada su Sandra Bortek, Hrvoje Horvat, Tamara Markotić i Ivan Videk odlučili pokrenuti nove ture u sklopu kojih turiste gradom vode trčeći.

To može gotovo svatko

Nisu ih izmislili, kažu. Nisu ni prvi, a nadaju se ni zadnji koji će ponuditi nešto slično. No pogledali su što se nudi u inozemstvu i vidjeli da su upravo trkačke ture jedan od popularnijih načina razgleda grada.

Run Zagreb poziv je turistima trkačima da prepoznaju Zagreb i Hrvatsku kao trkačku destinaciju, u kojoj mogu ostati aktivni za svog odmora ili odmor planirati u skladu s terminima utrka – kaže Sandra Bortek dodajući da su osmislili ture na Maksimiru, savskom nasipu, Medvednici, ali i na Gornjem i u Donjem gradu. Ture su podijelili na trkačke, koje su intenzivnije, i “jogging”, na koje može ići gotovo svatko, kažu, tko je barem malo fizički aktivan.

Penkala i Tesla

– U sklopu tura laganijeg tempa obično se prođe šest kilometara, no zastanemo pokraj svake atrakcije i ispričamo nešto o njoj. A na kraju trkače odvedemo na pivo – ističe S. Bortek. Oni koji žele žešći tempo otrčat će 12 kilometara, odnosno obići Gornji grad, Zelenu potkovu, parkove na Tuškancu, Dubravkinu putu...

Trče obično šest kilometara na sat, ako vode grupu, a želi li netko personaliziranu turu, prilagođavaju se njemu. No, nikoga ne ostavljaju za sobom. Zakazane ture ne otkazuju se zbog lošeg vremena. Trčat će se i kad kiši, ali i kad pada snijeg. Prije tri mjeseca pokrenuli su i web-stranicu www.RunZagreb.com koja obuhvaća i kalendar utrka te na taj način promoviraju i ostatak trkačke Hrvatske. A vode i blog na toj stranici.

– Kroz svoje priče o Zagrebu, o utrkama koje posjećujemo, želja nam je pokazati stvari onakvima kakve zaista jesu, iz svoje perspektive, kroz ono što volimo (ili ne volimo) u Zagrebu i Hrvatskoj – kažu. Turu trenutačno naplaćuju 25 eura, a odvest će u obilazak i Zagrepčane koji žele odraditi svoj trkački trening na malo drukčiji način. Lokalce će uvijek i iznenaditi nekom informacijom o njihovu rodnom gradu koju dosad nisu znali.

– Dosta njih, primjerice, ne zna da je nedavno u jednom od tornjeva katedrale pronađena kapsula u kojoj je Herman Bollé, njezin graditelj, ostavio poruku – kaže Sandra Bortek. Strance pak gotovo šokira kad doznaju da su neki povijesni likovi za koje su čuli povezani sa Zagrebom.

– Super im je vidjeti Penkalinu kuću na Tomislavovu trgu u kojoj je živio i djelovao, a Teslu dosta njih uopće ne povezuje s Hrvatskom – ističe Sandra Bortek.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije