Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ritam grada

Treba li netko slomiti nogu da se stube obnove?

stube
Foto: ilustracija
1/2
30.11.2015.
u 18:10

Gotovo sve stube u gradskoj četvrti Gornji grad-Medveščak u lošem su stanju, no najgore su Stube Vinka Mandekića, koje su već i izgubile svoju formu...

Otpalo lišće. Velik je to problem za stanovnike Jelenovca koji već više od četrdeset godina prolaze Stubama Vinka Mandekića. Okliznuti se na ove jesenje "plodove" nije nikakav problem.

A kada padaju, nemaju se za što uhvatiti jer – rukohvata nema. Stube – koje više i ne nazivaju stubama jer su zbog svoje derutnosti i izgubile formu – samo su jedne od njih 120, koliko ih broji gradska četvrt Gornji grad-Medveščak. Uglavnom su sve u približno istom (lošem) stanju.

No Stube Vinka Mandekića, koje spajaju Pantovčak i Jelenovac, definitivno su najgori primjer. 
Sakrile su se na kraju prolaza između dvije privatne kuće. Svaki pridošlica morat će dobro izoštriti osjetila kako bi ih uočio. A kada vide put koji bi morali prijeći, teško pokretni, ali i manje spretni okrenut će se i potražiti alternativu. Dijelova stuba doslovce više nema. Protekom vremena stepenice su se ulegle u zemlju.

A stanarima je dojadilo stalno upozoravati na stanje ovog frekventnog puta, kojim idu i na autobus. Svojedobno su sami postavili rukohvat, ali i on se uništio. Najgore je, kažu, zimi kad se stube zalede. No to šefove u gradskoj četvrti s najviše stuba i ne zanima previše. Problem su imovinskopravni odnosi – objašnjavaju kratko. I brzo prebacuju "vrući krumpir". Za stanje stuba, upozorili su nebrojeno puta, "zaslužni" su iz Zavoda za zaštitu spomenika.

Svaki put, naime, kad se želi odraditi i najmanji popravak, potrebna je projektna dokumentacija jer ih je većina pod zaštitom. Otkrhnute stepenice, stupovi bez dijelova, polupane kamene klupice, iscrtane grafitima, u mraku – slika je to većine stuba na tom području. Što je potrebno učiniti da gradski oci svrnu pogled na stanovnike Jelenovca?

Ili na tisuće koji svakodnevno hodaju po ne manje opasnim Schlosserovim stubama, žili kucavici prema Šalati? Čeka li se da netko padne i slomi nogu? Takve se nesreće događaju. I uglavnom pokrenu stvari. A odlika dobrog gospodara nije da rješava problem, već da učini sve da do njega ne dođe.

Komentara 4

VI
Vito
06:43 01.12.2015.

A odlika dobrog gospodara nije da rješava problem, već da učini sve da do njega ne dođe. ___________________ Varate se ___________________ Odlika dobrog gospodara nije da rješava problem, već da učini sve da do njegadođe. ______________ Koliko je godina Jelenovacc u Zagrebu???? _______________ Koliko su godina stube u Zagrebu????? ______________ Koliko je "Ured za upravljanje gradskom imovinom"u zagrebu??? _____________ Kolikoje puta pisano i govoreno po medijima: Problem su imovinskopravni odnosi – objašnjavaju kratko. __________________ Koliko dugo dobivaju plaću od stanovništva grada Zagreba, a da ne rade ništa???? _______________ Znamo da je "gradonačelnik" milan bandić na gradskim jaslama punih treidesetdvije (32) godine _________________ U tih 32 godine dobivao je novce od stanovnika Zagreba i trošio ih na niškorisne poslove za stanovnike Zagreba. ____________ Kad pogledate u kojim je dijelovima dobivao glasove za vrijeme izbora vidjet će te kako se mito i korupcija puno lakše ostvaruju po rubovima Zagreba, nego u urbanom središtu. _____________ Zna pljačkaš gdje može zaraditi i živo mu se fućka za Zagreb - njegova je osnovica okolica Zagrera i dotepenci kojima ozakonjuje nezakonitu gradnju pa ga zato i biraju iz godine u godinu

TR
Trnjanec
19:29 30.11.2015.

Stube su nebitne. Treba graditi fontane.

Avatar Admin nabijem te
Admin nabijem te
20:57 30.11.2015.

to je kad imamo takvog gradonačelnika,savski most,žičara,rotor,vrtići,bolnice,stadion,ceste nikaj se ne popravlja,nego.glavno kak se delaju fontane,javni wc od 12000 kuna po kvadratu itd....centar grada se raspada itd...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije