Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Proslava Dana vatrogasaca u Zagrebu

Trče u požare, ulaze u bunare, ali hvataju i odbjegle majmune

04.05.2015., Zagreb -  Javna vatrogasna postrojba grada Zagreba  Savska cesta. Dezurna vatrogasna postrojba. Photo: Robert Anic/PIXSELL
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/5
05.05.2015.
u 10:00

Javna vatrogasna postrojba Zagreb godišnje odradi između 2800 i 3200 intervencija, a velik dio odnosi se na spašavanje iz prometnih nesreća

Pregled vozila, isprobavanje opreme, popravljanje mogućih nedostataka, vježbe penjanja na toranj, ručak, popodnevni odmor... tako, u najboljem slučaju, otprilike izgleda jedan 12-satni radni dan zagrebačkih vatrogasaca.

I to kada nemaju intervencija, što je rijetkost. No jučerašnji dan nadopunili su još jednom aktivnosti – počasnim postrojavanjem pred kipom Gjure Deželića, oca hrvatskog vatrogastva, te na Markovu trgu.

I profesionalci i DVD-ovi

Tako su odali počast svojem svecu Florijanu, a blagdan je proslavila i dežurna ekipa u vatrogasnoj postaji Centar u Savskoj cesti, njih 11, koji su taj dan proveli – relativno mirno.

– Odradimo između 2800 i 3200 intervencija svake godine, a velik dio odnosi se na prometne nesreće i požare u stambenim zgradama – rekao je zapovjednik smjene Igor Župančić te dodao da je Zagreb jedinstven u Hrvatskoj, gdje profesionalni vatrogasci, ukupno pet postaja, zajedno djeluju sa 57 dobrovoljnih vatrogasnih društava na području grada. Mnogo je akcija vezanih i za spašavanje životinja.

– Za takve slučajeve povezani smo sa skloništem u Dumovcu. Djelatnik njihove službe izlazi na teren, a potom po potrebi zove vatrogasce – kaže Župančić te dodaje da su jednom tako rješavali i bijeg majmuna iz Zoološkog vrta. Pomogli su i u hvatanju odbjeglog kućnog ljubimca, i to iguane, no bude tu i istjerivanja lisice s mladima iz privatnih garaža...

Foto: Anto Magzan/Pixsell

Vatrogasac od malena

Spremni su i za ekstremne intervencije pa tako imaju i specijalna odijela za zaštitu od opasnih tvari, a svoje ljude obučavaju za izvlačenje iz ruševina, ronjenje, spašavanje iz dubina i visina... Najdublje u povijesti vatrogastva spustio se sadašnji zapovjednik Vatrogasne postaje Centar Dragutin Vuković. Spašavao je ženu iz 30 metara dubokog bunara.

– Bilo je to prije dvadesetak godina, kada je oprema bila manje razvijena nego danas. Išao sam po mornarskim ljestvama samo opasan užetom. I danas me jeza prođe kad se sjetim toga – kaže Vuković. U buktinje odlazi i najmlađi iz smjene, 28-godišnji Ivan Cvetić, koji je profesionalni vatrogasac već sedam godina. No od šeste godine član je DVD-a Hrašće.

– Tradicija je to u obitelji, u društvu su i majka, otac i dvije sestre – kaže Cvetić, koji je jednom u požar išao i po rotvajlera, misleći da se radi o djetetu. Nesporazum se dogodio, prisjeća se Cvetić, jer je "gospodin vikao da spasimo malog Brunu".

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije