Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Neka igre počnu

Traži se Zagijev nasljednik, raspisan natječaj za maskotu za Univerzijadu 2016.

17.09.2014.
u 11:00

Između vodećih pet radova najbolji će izabrati građani putem interneta

Gotovo trideset godina poslije najveće sportske manifestacije u Zagrebu, Univerzijade 1987., u pripremama za novu Univerzijadu 2016., službenog naziva Europske sveučilišne igre Zagreb – Rijeka 2016., organizatori traže novu maskotu.

Nasljednika popularnog Zagija nadaju se da će naći do kraja godine, kako bi već nagodinu počeli s promocijom Igara.

Srce i um

– Raspisali smo natječaj, a radove ćemo primati do 1. studenog, nakon čega će žiri odabrati pet vodećih, a građani će putem interneta i Facebook-stranice glasati za najboljeg, kojem ide i nagrada od deset tisuća kuna. Nadamo se da će nova maskota imati jednaku karizmu kao i Zagi – rekao je Zrinko Čustonja, predsjednik Hrvatskog akademskog sportskog saveza, te dodao da su pravila prijave dostupna na www.eug2016.com i www.studentskisport.com. Vizualni i verbalni identitet već je osmislio Jurica Dolić, asistent na Katedri za likovnu kulturu i grafički dizajn na Grafičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a maskota bi tako morala promicati vrijednosti i moto najvećeg sportskog okupljanja u povijesti Hrvatske – "Srce vjeruje, um ostvaruje". Okupit će se za manje od dvije godine više od 5000 studenata sportaša sa 350 sveučilišta iz cijele Europe, a natjecat će se u 21 sportu.

– Nisu zadane smjernice kako bi maskota trebala izgledati, pa ne znamo koja će biti životinja i hoće li uopće biti životinja. Očekujemo čitav niz različitih rješenja – rekao je Dolić. Želju da opet aplicira na natječaj, kako je kazao Čustonja, izrazio je i Nedeljko Dragić, "otac" Zagija te jedan od najbriljantnijih autora zagrebačke škole crtanog filma. No, za razliku od 1987. , Dragić neće morati paziti što crta.

Šestinski šešir

– Kad su mi dali da radim dizajn za maskotu Univerzijade, već je izabrano ime i lik. Ali, naravno, kao i svuda, i tu je uvijek bilo politike. Zagija sam zamislio s tradicio­nalnim šestinskim šeširom kao simbolom Zagreba. No, budući da je oko šešira hrvat­ska trobojnica, tu se javio problem – opisao je svojedobno ilustrator. Zatim je okrenuo vrpcu da sim­bolizira jugoslavensku zastavu. No, kako bi izbjegli bilo kakve reakcije, vrpca je na kraju postala žuta.

Komentara 19

GO
goricaV
13:35 17.09.2014.

Više od maskote me zanimaju građevinski radovi na sportskoj i ostaloj infrastrukturi po gradu, bilo je govora i da bu EU fondovi s 50% love uskočili, treba tu Univerzijadu iskoristiti za povlačenje puno love iz EU fondova.

Avatar zgdomorodac
zgdomorodac
13:01 17.09.2014.

Mogla bi biti zivotinjica mala uspavana kuna s plavim zvjezdicima oko nje kao dio unije

Avatar nijeminišta
nijeminišta
20:20 17.09.2014.

totalno krivo - novinar pojma nema o čemu piše . Ne radi se ni o kakvoj Univerzijadi, nego o Europskim studentskim igrama. Univerzijade se održavaju na svaku drugu neparnu godinu. Tako je i ova zagrebačaka bila neparne godine - 1987. Dakle, 2016. u Rijeci se neće održati nikakva Univerzijada.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije