Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ekološka vožnja

Traže javne punionice! Vlasnici električnih vozila nemaju gdje po ‘gorivo’

električni automobili
23.08.2014.
u 12:00

U Zagrebu jača svijest o ekološkoj vožnji no kaska infrastruktura, čeka se izgradnja dvije električne punionice koje je najavio HEP

Predvodnik korištenja električnih automobila u Hrvatskoj Mate Rimac jučer je na svojoj facebook stranici objavio fotografiju svog električnog vozila kojeg je parkirao pored HNK, na jednom od pet mjesta koja su namijenjena isključivo za takva i hibridna vozila.

Napisao je da se zahvaljuje gradonačelniku što se napokon u Zagrebu počela voditi briga o ekološkoj vožnji no odmah i dodao da kao i ostatak Hrvatske u tom već kasnimo za Zapadom.

Ima parkirnih mjesta

- Ideja je naravno dobra no bilo bi dobro da se poradi i na pitanju punionica za električna vozila jer u Zagrebu postoji samo jedna, a ni ta nije prava - kazao je Rimac. Ta jedna nalazi se ispred zgrade Energetskog instituta Hrvoje Požar (Savska cesta 163), a Rimac je pojasnio da je riječ o običnoj malo uređenoj utičnici od 220 Vati na kojoj se automobili pune dugo dok se u pravoj punionici to obavi u kratko vrijeme.

Izgradnju dvije ‘prave’ punionice u metropoli obećava HEP no iako su već odavno trebale biti u funkciji, sada o tome još ne žele govoriti. I dok ona koja je trebala služiti svim vozačima električnih vozila kojih je ionako malo čeka na svoj red, u HEP-u su vlastitu punionicu izgradili u garaži.

Tako ondje imaju modernu punionicu za službena električna vozila u kojoj istovremeno mogu puniti osam automobila za što im je potrebno pola sata. Osim toga, imaju i dodatnih šest zasebnih punjača kojima je potrebno nekoliko sati tijekom radnog vremena ili preko noći da napune bateriju električnog vozila. I dok se čekaju javne punionice, punjenje električnog automobila uskoro će biti moguće u javnim garažama.

Punjenje u garažama

Direktorica Zagrebparkinga Ana Preost najavila je to kao sljedeći korak u poticanju vožnje zelenijih automobila.- Radimo na tom projektu već duže i trenutno razmatramo koju bi od ponuđene opreme na tržištu kupili. U početku mogućnost punjenja parkiranog vozila planiramo omogućiti u tri najprometnije garaže, a potom ukoliko bude potrebno i u ostalim garažama - istaknula je Preost.

Dodala je kako sve ovisi o potrebama građana prema kojima će se tvrtka prilagođavati, a sadašnja brojka električnih i nešto veći broj hibridnih vozila koja se trenutno voze gradskim ulicama uskoro će se barem malo povećati. Tako će zagrebačkim ulicama uskoro krenuti oko 150 takvih automobila koje će građani i tvrtke kupiti zahvaljujući subvenciji Fonda za energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša.

Riječ je o 77 hibridnih automobila za koje su subvenciju u iznosu od 30 do 70 tisuća kuna zatražili građani te njih 56 koje će uz pomoć fonda kupiti zagrebački poduzetnici koji će na isti način kupiti i 13 električnih vozila.

Napokon i kod nas olakšice za ekoautomobile

U Zagrebu otvorena prva besplatna punionica za električna vozila

Samoborac izradio najbrži električni auto na svijetu

Komentara 6

Avatar Peterančan
Peterančan
12:37 23.08.2014.

Doselite se u Koprivnicu, upravo se gradi 5 punionica za elektromobile.

Avatar zrakomlat59
zrakomlat59
15:14 23.08.2014.

Uzima se od sirotinje kako bi bogati imali još više. E moj narode. Ako Rimcu i tih par bogataša trebaju punionice neka ih sami financiraju a nakon toga neka i plate punjenje po tržišnoj cijeni naravno uvećanoj za poreze kao što i mi za naš dizel plaćamo.

TE
Testera
22:40 23.08.2014.

Elektro aute voze samo neki entuzijasti jer nisu ispaltivi, nemaju autonomnost itd.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije