Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
imenovanja

Traže da i Margaret Thatcher ili Sigmund Freud dobiju ulicu u Zagrebu

'Britain's Prime Minister Margaret Thatcher gives a jubilant wave from the stairs inside her Conservative party headquarters in London early in this June 12, 1987 file photo, after sweeping back to p
Foto: Reuters/PIXSELL
07.11.2013.
u 09:00

Popis svih imena koja još uvijek čekaju na svoju ulicu ili park odnedavno je prvi put dostupan svim građanima na internetskim stranicama grada

Park u Resniku uskoro će dobiti ime po pjevaču Tomislavu Ivčiću koji je stradao u prometnoj nesreći početkom devedesetih. Popis svih imena koja još uvijek čekaju na svoju ulicu ili park odnedavno je prvi put dostupan svim građanima. Nalazi se na internetskim stranicama Grada Zagreba, a na njemu je 276 prijedloga za naziv ulica ili drugih javnih površina. Među njima su novinarka Ana Rukavina, kardinali Alojzije Stepinac i Franjo Kuharić, političari Boris Šprem i Ante Paradžik, akademik Hrvoje Požar, vukovarska majka Kata Šoljić...

Predlažu se i imena država poput Litve, Latvije, Belgije, Mađarska, stranih političara kao što su Margaret Hilda Thatcher ili pak liječnik Sigmund Freud. Najduže na ulicu čeka izumitelj Johannes Gutenberg, još od davne 1968. godine. O tome po komu će se imenovati javne površine odlučuje pak Odbor za imenovanje naselja, ulica i trgova.

– Nažalost, mnogi od tih osoba nikada neće dobiti ulicu, no važno je da je popis javan – kazao je Piličić. Naziv ili osobu može predložiti bilo koji građanin ili institucija, no to ne znači da će on automatski biti i uvršten u fond imena.

– Imamo stručno povjerenstvo sastavljeno od akademika, povjesničara, stručnjaka za jezik koji će svaki prijedlog razmotriti i daju li mu zeleno svjetlo, uvrstit ćemo ga u fond za buduća imenovanja – objasnio je Piličić. Kao predsjednik Odbora zalaže se i za izmjene koje ne uključuju preimenovanje nego fonetsko i pravopisno usklađenje i ujednačenje naziva na već postavljenim pločama. Taj posao trenutačno se provodi ubrzano jer se mijenjaju i ploče i kućni brojevi diljem grada pa se nastoje ispraviti svi nazivi prije izmjena ploča.

Kao primjer, Piličić je naveo Perjasićku ulicu (Novi Zagreb - zapad) koja se ispravlja u Perjasičku ulicu, Viktora Kovačića ulica (Novi Zagreb - istok) mijenja se i glasi Ulica Viktora Kovačića, a Štefanovačka cesta (Donja Dubrava) mijenja se i glasi Štefanovečka cesta.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije