Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Opsadno stanje u Zagrebu

Tramvaj ne stiže, kasnim na posao, neću stići po diplomu...

25.11.2015., Zagreb - Prolazak kolone s americkim potpredsjednikom Joeom Bidenom na sastanak sa premijerom Zoranom Milanovicem. Kolonu i trasu puta osiguravale su jake policijske snage, snajperisti i helikopter.  Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
26.11.2015.
u 10:22

Za prometne blokade zbog Bidenova dolaska u Mimari se održavala promocija, no neki se studenti nisu uspjeli probiti. Iz gužve se nije moglo ni naprijed ni natrag

Zagreb su nadlijetali helikopteri. Policijske, ali i specijalne snage, kontrolirale su grad na svakom koraku. Na cestama prometni kolaps, a javni prijevoz obustavljen ili preusmjeren. Opsadno stanje u Zagrebu – tako se ukratko može opisati jučerašnja situacija u gradu na ruti od zračne luke pa sve do centra, odnosno do Westina i Pantovčaka. Put kojim je prolazio Joe Biden, potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država, koji je stigao u Zagreb na summit Brdo – Brijuni, bio je potpuno blokiran pa su se građani na sve načine pokušavali izvući iz kolapsa.

Uzalud zvali taksi

Da za vrijeme posjeta drugog čovjeka SAD-a neće biti lako stići do odredišta, postalo je građanima jasno večer prije njegova dolaska, kada je policija počela kontrolu ključnih prometnica. Razvukli su policijske vrpce, a i blokade su bile spremne. Građani koji žive uz samu rutu prolaska bili su čak i zamoljeni da ne izlaze iz kuća i stanova te da ne otvaraju prozore ili podižu rolete.

Ipak, prava je akcija počela jučer rano ujutro. Policija je bila posvuda. Na cestama, na zgradama, iza svakog ugla i grma, provjeravali su sve sumnjive kretnje. Obustavljali su promet, biciklistima napominjali da siđu s vozila te stavljali blokade.

Prve su postavljene oko 7.30 sati, kada je Biden stigao u zračnu luku na Plesu, odakle se zaputio u Westin. Drugi je put grad bio paraliziran oko podneva, kada se kolona od 40-ak vozila zaputila do Pantovčaka, a treći put predvečer, za vrijeme povratka u zračnu luku.

– Ovo je kaos! Zaustavili su nas prije 15 minuta, a sigurno ćemo čekati još pola sata. Morao sam javiti šefu da neću stići po narudžbu – rekao nam je Goran Ivančić, dostavljač na mopedu koji se našao u centru grada usred blokade u 12 sati. Tada je već trebao dostaviti hranu đacima u jednoj zagrebačkoj školi, a još nije ni krenuo.

– Nisam znao kada će točno zatvoriti prometnice, ali nadao sam se da neću baš ovoliko zapeti. Od dostave živim tako da je ovakva blokada za mene katastrofa – rekao je dostavljač kojeg smo zatekli usred prometnog čepa na Zelenom valu.

Kolona duga gotovo kilometar protezala se od Hrvatskog narodnog kazališta do Zrinjevca. Semafori nisu radili, vozači su trubili i pokušavali se izvući iz gužve, ali kad su jednom upali u prometni zastoj, više se nije moglo ni naprijed ni natrag. Preostalo je samo čekati otvaranje prometnica, a mnogi su za to vrijeme izišli iz auta kako bi vidjeli o čemu je riječ.

– Čuo sam da će biti na snazi posebna regulacija prometa, ali nisam imao pojma da će ceste baš biti blokirane. Puno nas je zapelo i sad možemo samo čekati – rekao je taksist Stjepan Avgustin te napomenuo kako mnogi građani zovu taksi, ali nitko po njih ne može doći. U Zagrebu, dodao je, radi već 12 godine, ali ovakvu gužvu ne pamti.

Upravo kako bi izbjegli prometni kolaps, mnogi su građani automobile ostavili kod kuće te su odlučili pješice stići do odredišta. Ni javni prijevoz nije dolazio u obzir budući da je bilo gotovo nemoguće pronaći tramvaj ili autobus koji nije promijenio rutu. "Vozite li u Savsku", "može li se doći do Trga", "gdje skrećete"... pitanja su koja su građani postavljali vozačima. Ekrani na kojima inače piše vrijeme dolaska tramvaja također nisu bili od pomoći s obzirom na to da je na njima samo stajala obavijest kako je promet preusmjeren.

– Do fakulteta smo uspjele doći javnim prijevozom, ali natrag ćemo ipak pješice. Trebat će nam oko pola sata – rekle su studentice pravnog fakulteta Martina i Nika, koje su napomenule kako im blokada prometa ipak ne predstavlja velik problem, ali i da nešto slično u Zagrebu nikada nisu doživjele.

A starijim je građanima obustava javnoga prijevoza stvarala nešto veće teškoće.

– Živim na Črnomercu, a došla sam do Trga bana Jelačića da kupim lijek u apoteci i malo povrća na placu. I sad više nema nijednog tramvaja. Pitala sam ljude, ali nitko ne zna kad će doći. Rekli su mi da mogu pješice do Glavnog kolodvora, gdje ima tramvaja. Ali kako ću ja do tamo doći sama, koliko će mi trebati kad mi je teško hodati? – kazala je 84-godišnja umirovljenica Ana Kursa.

Potpetice vs. pancirke

S neočekivanim su se problemom suočili i studenti Tehničkog veleučilišta koji su baš jučer imali promociju u Muzeju Mimara. S obzirom na to da se nalazi tik uz hotel Westin, okruživale su ga brojne policijske snage, na cesti su bile postavljene prepreke za bušenje guma, a redovito se prolamao i zaglušujući zvuk helikoptera. Ovo svakako nije bila promocija kakvu smo zamišljali, poručili su studenti te članovi njihovih obitelj i prijatelji. Svi odreda svečano odjeveni, djevojke u haljinama i visokim potpeticama, dečki u odijelima, s cvijećem u rukama te akademskim kapama na glavi, bili su potpuna suprotnost naoružanim policajcima s pancirkama.

– Neki kolege su javili da će kasniti, neki uopće nisu uspjeli doći po diplomu – rekao je novopečeni prvostupnik informatike i računalstva Matija Slišurić. S problemom kako stići kćeri na promociju suočili su se i Ankica i Ivan Tomić iz Požege, koji su u žurbi tražili okolni put. Stanjem koje ih je dočekalo u gradu bili su iznenađeni, no, kazali su, ipak je Zagreb metropola, pa se valjda takve stvari tu i tamo moraju pretrpjeti.*

Ključne riječi

Komentara 4

MA
maddog
11:39 26.11.2015.

mislim nije mi jasno,danima se priča da će biti blokade pokazuju rute koje da se izbjegavaju i uvijek ima iznenađenih,ljutih na sve osim na sebe što su uopće krenuli tim putem!

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
11:02 26.11.2015.

Hm, nije u redu ovakvo napuhavanje i trošenje društvenih sredstava na policijsko jurcanje i tabananje svuda i svi protiv svih. Ali nažalost, gost nije na dobrom glasu i danas kada se svih boje, masovna shizofrenija je sveprisutna. Ove pričice dostavljača i zalutalih studenata koji su se našli u gužvama, bespredmetne su. U centru je sve bilo čak manje zagužvano nego običnim radnim danima, a na Gornjem gradu, jedina razlika je bila da je bilo više policajaca nego japanaca, ali je brojno stanje bilo isto, samo što policajci nisu fotografirali Markovu crkvu. Znalo se da će biti malo problema, ali ne vidim nikakvi problem organiziranja puta, jer se sve znalo nekoliko dana unaprijed. Ali i dalje stojim kod tvrdnje, da su sve to mogli obaviti u američkoj ambasadi u Buzinu, pa nitko u Zagrebu ne bi ni osjetio gužve, a kako su svi dolazili avionima, bilo bi osam puta jednostavnije.

VI
Vito
14:10 26.11.2015.

Jučer se vozim od Glavnog kolodvora po Branimirovoj i zazvoni telefon ________ Čujem putnika kako govori: baš te briga, reci da ne možeš doći na vrijeme, jer je gužva ..... ma, reci da sui krenuo ranije, ali ti je autobus pobjega baš prije zatvaranja .... Tko će to moći privjeriti ... vidimo se ___________ Da, stvarno je bila takva "gužva" da sam od "Rebra" do Miramarske došao za deset minuta tramvajom, a onda s Glavnog kolodvora do Jurišićeve kroz Draškovićevu za slijedećih deset minuta, jer sam ušao u "treći" tramvaj ________ Kad bi tako bilo svaki dan nitko ne bi kasnio na posao, jer su tramvaji vozili bez ikakvih zastoja zbog prometa. _________- zalažem se za BESPLATNI JAVNI GRADSKI PRIJEVOZ u cijeloj Hrvatskoj, ali, kad bi tako učinkovito vozili svaki dan razmislio i bih i o plaćanju katre u njezinoj stvarnojvrijednosti od 1,53 kune

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije