Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŽITNJAK Završen je natječaj za izradu arhitektonskog rješenja poslovne zgrade na uglu Koledovčine i Kanalskog puta

Toranj East side imat će 51 kat i 982 parkirališna mjesta

28.01.2009.
u 23:34

Toranj East side projektantsko je rješenje koje bi trebalo osjetno poboljšati vizuru istočnog dijela grada. Na križanju Koledovčine i Kanalskoga puta, nedaleko od Kozari puta, za otprilike godinu dana mogao bi se početi graditi taj zastakljeni neboder arhitekta Ante Anina iz tvrtke AJF, objelodanjeno je danas na predstavljanju rezultata natječaja u Chromosovu tornju.

Godina za dozvole
Njegova vizija taj poslovni prostor dijeli na dva, po sredini povezana tornja. To je oduševilo sedmeročlani posebni ocjenjivački sud na čelu s Miroslavom Dragomanovićem.

Natječaj je od listopada do prosinca 2008. godine raspisao investitor, a na njega je pristiglo šest radova. Sve su pristigle ideje za taj poslovni toranj nagrađene novčanim nagradama. Tako je prvonagrađeni arhitekt Anin na idejnom rješenju svoga tornja zaradio 100 tisuća kuna.

Poslovni kompleks na Žitnjaku imat će površinu od 56.700 četvornih metara, 982 parkirališna mjesta na šest etaža, a neboder će imati 51 kat.



– Koliko će točno biti ureda u toj zgradi, još je nepoznato. Prvi su zadaci investitora i pokretača natječaja, MD Profila iz Đakova, da se projektira zgrada i na temelju projekta ishode dozvole. Za to je potrebno godinu dana. Tek potom će se raspravljati o uredima koji će se raditi po narudžbi najmoprimaca – rekao je Boris Budak, tajnik natječaja.

Toranj East side nije jedino djelo koje je u Zagrebu projektirao Ante Anin. Pobijedio je i na natječaju za izradu poslovno-hotelskog kompleksa na Savskoj cesti, čija bi gradnja trebala početi potkraj ove godine, a prema njegovu su projektu počeli i građevinski radovi na tornjevima Zagrebmontaže i Dalekovoda u Zagrebačkoj aveniji.

Drugu je nagradu i iznos od 70 tisuća odnio peteročlani tim arhitektonskog studija BF iz Zagreba. Oni su za taj dio grada predložili toranj od 30 katova i 962 parkirališna mjesta.

Staklo je inspiriralo i arhitekta Darija Travaša, koji je za treće mjesto nagrađen sa 50 tisuća kuna. Ni on za svoju zgradu ne predviđa više od 30 katova, a po Travaševu planu, ona bi uredima ponudila čak 63 tisuće četvornih metara.

Uzorci za osobnost
– I mi na zgradi imamo stakla, ali smo joj uzorcima dali osobnost. Za razliku od pobjedničkog rada, pokušali smo smanjiti troškove jer je teren loš i ima puno podzemnih voda – opisala je svoju zgradu Ivana Potočić, jedna od arhitektica koje su sudjelovale u timu na čelu s Ottom Barićem.

Njihov je rad nagrađen sa 39 tisuća kuna.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije