Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STARI ZAGREBAČKI KAFIĆI

Tko jednom dođe, dođe i sto puta i uvijek nekoga dovede

20.01.2015., Zagreb - Caffe bar Vespa smjesten je u dvoristu U Ilici 8. Vlasnik Vespe u drustvu konobarice Ines i vjernih gostiju. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/8
22.01.2015.
u 16:00

Vespa, Pinta i Pod starim krovovima ponosno održavaju tradiciju, a goste zadržavaju posebnim štihom

U njima vrijeme kao da je stalo. U poplavi novih mjesta u gradu, oni ponosno održavaju tradiciju, a stalne goste  zadržavaju posebnim štihom. Deset sati ujutro, a u Vespi u haustoru Ilice 8 na kavi sjedi stalna ekipa. Veselo s njima čavrlja konobarica Ines Meker, koja u kafiću radi osam godina, ispitujući ih kako su i što će raditi taj dan. Atmosfera je, kažu gosti, često bolja nego kod kuće pa je i to razlog što već godinama dolaze baš ovamo.

Kao brižna mama

Otvorena potkraj 80-ih, Vespa ni danas nije izgubila šarm, baš kao ni pivnica Pinta u Radićevoj, a niti kafić Pod starim krovovima u Basaričekovoj. Pravi su to stari zagrebački lokali, slažu se njihovi gosti, koji rado svoja najdraža mjesta preporučuju prijateljima, ali i strancima.

– Nemamo reklame, čak ni u Ilici. Vjerojatno nam nije ni potrebna, jer tko dođe jednom, dođe još sto puta, a sa sobom redovito dovede nekoga, tko drugi put dovede još nekoga – kaže Feđa, vlasnik Vespe posljednjih 16 godina, dok mu u krilu sjedi mačak. Kućni je to prijatelj, kažu Feđa i Ines, dodajući da gostima nisu neobični ljubimci u kafiću.

– Navikli su – govori Ines Meker, koju gosti opisuju kao "brižnu mamu", jer ih uvijek sasluša i pripazi da budu "umjereni u zabavi". Pogotovo, govore, vikendom, kad se mlado i "nešto starije" okupi oko džuboksa.

– To mi je i najgori posao, filtriranje glazbe – ističe vlasnik, koji pomno bira da se u jednom od rijetkih džuboksa u gradu nađu samo najbolji hitovi.

Puni se od jutra

A za najbolje Ožujsko pivo brine se pivnica Pinta u Radićevoj 3a koja upravo ove godine slavi 20. rođendan. Na prostoru nekadašnje konjušnice bana Jelačića, najpoznatija je po točenom zagrebačkom pivu i, baš kao i Vespa, puna je od jutra.

– Kava i rakija i nešto stariji gosti pravilo su jutra, dok popodne kod nas uglavnom budu mlađi gosti – objašnjava vlasnik Ivan Protrka koji priprema niz aktivnosti za jubilej. U pivnici će, kaže, na raznim mjestima pisati zanimljivosti iz povijesti Pinte, a posjetitelji će sudjelovati i u nagradnoj igri.

– Proširit ćemo ponudu za sedam piva, a počeli smo i s jačim marketingom – govori Protrka te dodaje da je velika pozornost Pinti dana i u dva strana putopisa. Backpackeri iz Engleske i Južne Amerike oduševili su se prostorom te sunarodnjake šalju na pivo baš u Pintu. Turiste privlači i kafić Pod starim krovovima u Basaričekovoj 9, u kojem je sniman kultni hrvatski film "Tko pjeva, zlo ne misli". Gospođa iz Japana, govore Domagoj Pocrnić i Domagoj Marković, svake dvije godine k njima dođe na kavu.

– Kad god je u Hrvatskoj, dođe i do nas – govore vlasnici kafića koji postoji još od 1830. Interijer je originalan i svojevrsni je spomenik kulture, a redovito se organiziraju izložbe, svirke i subotnja jutra poezije.

– Za tri tjedna ovdje će se početi održavati predstava "Intervju s Tinom Ujevićem", a u veljači i izložba "Tko pjeva, zlo ne misli", za koju smo nabavili rekvizite iz filma – rekli su Pocrnić i Marković u čijem se kafiću, baš kao i u Pinti i Vespi, piće još može popiti za manje od 10 kuna.

>>Zagrepčani vole organske hamburgere, sushi, kravlji sir s tartufima i štrukle

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije