Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
traži se uzrok

Tko je kriv za požar? Čelnik C.I.O.S-a sumnja u podmetanje?

CIOS Jankomir
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/3
16.04.2014.
u 07:55

Vatrogasci i radnici CE-ZA-R-a jučer su razgrtali otpad i gasili ostatke smeća koje je još tinjalo, čeka se početak očevida. Vatrogasci procjenjuju da je požar izbio sat vremena prije nego su ih pozvali na intervenciju

Vatrogasci su jučer ugasili požar u Centru za reciklažu (CE-ZA-R) pogona C.I.O.S. u Jankomiru te zajedno s radnicima raščišćavali i polijevali ostatke. Uzrok požara i materijalna šteta znat će se tek nakon policijskog očevida koji bi mogao početi najranije danas.

Nakon očevida slijedi sanacija, a dok se ona ne završi, Ministarstvo okoliša zabranilo je rad na toj lokaciji.

Tko je i koliko puta zvao

U javnosti su se pojavile i nedoumice koje je potaknulo priopćenje C.I.O.S.-a kojim tvrde da su njihovi djelatnici odmah pozvali vatrogasce čim su uočili požar u 13.37 sati u ponedjeljak, no nisu uspostavili kontakt u dva pokušaja jer su linije bile zauzete. Potom su u 13.40 sati nazvali Državni ured za zaštitu i spašavanje (112). Za vatrogasce tvrde da su stigli u 13.50 sati. I tada nastaju komplikacije.

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL, Davor Puklavec/PIXSELL

Prvi poziv za intervenciju dobili smo u 13.35 sati od člana DVD-a Blato koji je radio u blizini i uočio je dim. Nakon toga uslijedila su još tri poziva građana, a tek peti poziv stigao je iz C.I.O.S-a. Mi smo u 13.41 stigli na teren. Sve možemo potkrijepiti dokazima jer se svaki poziv snima, a vrijeme dolaska na teren prijavljuje – rekao je zapovjednik Javne vatrogasne postaje Mladen Malčić i objasnio da se površina od 900 četvornih metara nije mogla zapaliti u pet minuta i da su je radnici unutar C.I.O.S.-a morali uočiti prije nego građani izvan skladišta.

Vatrogasci procjenjuju da je požar nastao sat vremena prije nego što su ih pozvali na intervenciju jer se tolike količine otpada ne mogu zapaliti u pet minuta. Inspekcija Ministarstva zaštite okoliša izašla je na teren, a i poručili su kako CE-ZA-R d.o.o. za lokaciju u Jankomiru posjeduje valjane dozvole resornog ministarstva (od 2011.) te Grada Zagreba (od 2011.) za gospodarenje otpadom koje vrijede do 2016. godine. CE-ZA-R je u postupku ishođenja okolišne dozvole (rješenja o objedinjenim uvjetima zaštite okoliša), u skladu su sa standardima EU, jednako kao i još 139 drugih postrojenja u Hrvatskoj.

Bandić sad hvali vatrogasce

Budući da su zatražili izdavanje dozvole, ne prijeti im kazna, osim ako se očevidom ne ustanovi da nisu skladištili otpad prema propisima ili da je nemar uzrok požara. U akciji gašenja požara sudjelovalo je oko 200 profesionalaca iz raznih službi – javne i dobrovoljne službe vatrogasaca, policije, članova DUZS-a, djelatnika Zavoda za javno zdravstvo A. Štampar. Kolika je cijena akcije gašenja požara teško je procijeniti jer je javna vatrogasna postaja na gradskom proračunu, no posve bi drukčije bilo da je komercijalna.

Odnos Grada i javne vatrogasne službe bio je očit i u trenutku kad je gradonačelnik Bandić javno “poklopio” zapovjednika Mladena Malčića zbog izjave koju je dao medijima – da su ih prekasno pozvali na intervenciju. Sutradan je promijenio stav i hvalio svoje najbolje vatrogasce. Koliko im je teško bilo raditi svjedoči i činjenica da se cisterne vodom nisu brzo punile zbog slabog protoka vodovodne mreže.

Pročelnik Ureda za hitne intervencije Pavle Kalinić na mjesto požara stigao je u ponedjeljak oko 22 sata, a jučer se neuspješno pokušao našaliti rekavši kako se ne zna tko je kriv za požar – Bernardić ili Milanović. U požaru je ozlijeđen jedan vatrogasac, a dvojica su zatražila pomoć na terenu zbog udisanja dima.

Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL

Komentara 7

AR
arjavas
09:41 16.04.2014.

Sad se želi ovaj požar ispolitizirati, a prvenstveno to ćine Bandić , Kosor i ovaj Kalinić . Srećom , Zmajlović se nije dao uvući u poltikanske igre . već je pozivao na međusobnu suradnju ministarstva i lokalaca , na saniranjuranju otpada . Kosor optužuje SDP za požar i kao da je 12 godina gradom vladala moja pokojna prababa , a ne Bandić , bez kojeg Kosor nebi ni "prismrdio", čelu gradske skupštine . Misli Kosor da će mu to nekaj pomoći pri izboru za EU parlament.

Avatar jutarnji listovi
jutarnji listovi
08:51 16.04.2014.

Mafija.

Avatar matalan
matalan
09:11 16.04.2014.

toliko opasnog smeča u velegradu može imati samo onaj koji je u sprezi s pogrebnim poduzecima svojih pajdaša, smeča i mrtvaca koliko hočeš...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije