Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ne drže se pravilnika

Terase ne smiju biti i utvrde

terase
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/13
28.06.2016.
u 06:45

Terase kafića u Trakošćanskoj ulici na Trešnjevci preko puta Doma sportova najbolji su primjer kršenja gradskog Pravilnika o postavljanju i izgledu terasa. Osim što je svaka različitog izgleda i veličine te su jedne postavljene uz kafić, a druge preko nogostupa pa pješaci između njih moraju hodati cik-cak, nije ostavljeno ni dovoljno širok prolaz na nogostupu koji je uz to natkriven tendama koje su pak, kao i suncobrani, prepune reklama na nedopuštenim mjestima. Unatoč tome, doznajemo da komunalni redari rijetko pišu kazne koje bi ih natjerale da se pridržavaju pravila.

Utvrde za sebe

– Ovo je strašno. Ovdje svaki kafić izgleda kao utvrda za sebe, a gazde su si prisvojili nogostup kao da je riječ o njihovu dvorištu. Sramota da to ovako stoji godinama i da nitko ništa ne poduzima – kazao je prolaznik Stipica Tripić. Dodao je da je ljeti stanje još i dobro no da se zimi one pretvore u sastavni dio kafića te si često prisvoje i nogostup između kafića i terase.

Ništa manje negodovanja prema terasama koje su okupirale gradske nogostupe i parkirna mjesta nema ni Vlado Sudar.

– Jedva se prođe s kolicima za djecu, a mislim da osoba u invalidskim uopće ne može proći po nekim dijelovima. Gazde kafića se uvijek brane da oni zapošljavaju, no smatram da bi im trebalo naplatiti puno više za uzimanje javnog prostora jer nije fer da privatniku plaćaju tisuće kuna najma za lokal, a za terasu da izdvajaju nekoliko stotina kuna – rekao je Sudar.

Foto: Tomislav Miletic/Pixell

Prema pravilniku, terase se mogu postaviti uz sam lokal ili nakon nogostupa no jedan model trebao bi se primijeniti za cijeli niz u ulici. Također, trebale bi se postaviti na način da ne ometaju korištenje zgrada, a širina prolaza za pješake morala bi biti najmanje 180 centimetara. Nalaže se i da suncobrani i tende pričvršćene za zgradu iznad ugostiteljskog objekt trebaju biti sklopivi ili s rolo-mehanizmom, a ne trajne konstrukcije, što često nije slučaj. Čvrst krov iznad terase može pak biti samo na odvojenoj terasi od objekta, no ni ta terasa ne smije biti zatvorena sa svih strana, već bi visina ograde smije biti do metar i pol.

Ima li prolaza za pješake

Zanimljivo je i da suncobrani i tende prema pravilniku moraju biti izrađeni od jednobojnog platna i da ispred istoga ugostiteljskog objekta svi suncobrani moraju biti jednaki. Ako je pak postavljena tenda, suncobran se ne smije koristiti.

– Zaštitno platno suncobrana i tende mora biti krem, sive te sličnih neupadljivih boja, a naziv ugostiteljskog objekta ili reklamna poruka proizvoda smije biti istaknuta samo na donjem rubnom preklopu suncobrana – stoji jasno u pravilniku, no brojni ugostitelji toga se ne drže. Prema podacima iz Ureda za izgradnju, prošle godine Grad je izdao oko 1250 dozvola za terase na javnim površinama, od kojih je većina na nogostupima. Od tog broja, 179 nalazilo se i na parkirališnim mjestima.

Komentara 6

SW
swimm
07:39 28.06.2016.

ocito je da su inspektori ažurniji stavljanju love u svoj džep nego ispisujuci kazne i rjesavanju slucajeva....treceg nema. osim ako su za terenskog inspektora zaposlili slijepca koji je prosao zahtjevan natjecaj u holdingu...lol

VI
Vito
07:38 28.06.2016.

Unatoč tome, doznajemo da komunalni redari rijetko pišu kazne koje bi ih natjerale da se pridržavaju pravila. __________________- Djate molim vas, kome to mažete oči o rijetkom pisanju kazni???? ______________ Pišu kazne samo onima koji ih ne podmite, koji im ne plaćaju na ruke dnevnu cijenu ostanka tog rugla na prometnoj površini. __________ Da to nije "od jučer" možete vidjeti i na Google maps - u -- to traje još iz doba juge, praktički od kad se izgradilite zgrade na sadašnjem trgu, nekadašnjoj livadi ispred Zimskog plivališta "Mladost" u Daničićevoj. _____________ Kakvi komunalni redari, moraju nositi oznake na rukavima - ubirači dnevnica za ostanak "terasa" - bilo bi poštenije prema svima, a ne da se novozaposleni čudom čude kome moraju plaćati kuhanjem kave ili točenjem skupocjene strane "žestice". ________ Nije sitina??? - zašto ste onda pokrenuli to pitanje???

DU
Deleted user
12:42 28.06.2016.

ljetna terasa, ili uzurpacija javne povrsine?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije