Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Četiri projekta uz novac iz EU

Tehnički muzej dobit će postav “Made in Croatia”, u palaču Babočaj – Gvozdanović vraća se život imućnih Zagrepčana

muzeji
Foto: Radionica Arhitekture
1/4
25.01.2017.
u 11:06

Prirodoslovni će imati i botanički vrt, u Etnografski će se smjestiti igračke, a uređenje objekta kojim upravlja MUO trebalo bi početi za šest mjeseci

Za tri godine Zagreb će imati četiri moderno uređena muzeja, čije će zgrade revitalizirati novcem iz fondova Europske unije.

Etnografski, Tehnički, Prirodoslovni i Muzej za umjetnost i obrt (MUO) dobili su ukupno 15 milijuna kuna kako bi izradili projektnu dokumentaciju, a imaju i financijsku podršku Grada Zagreba, s obzirom na to da EU ne daje novac unaprijed, već refundira uloženo. Najizglednije je da će prva u cjelovitu obnovu ići Palača Babočaj – Gvozdanović u Visokoj, kojom upravlja MUO, a početak realizacije projekta vrijednog oko 35 milijuna kuna očekuje se u sljedećih šest mjeseci. Uređenjem kuće Anke Gvozdanović javnost će dobiti uvid u život bogatog zagrebačkog građanskog sloja između dva rata. Palača je posljednji put adaptirana 1929., pa je poprilično zapuštena, zbog čega je zbirka zatvorena za javnost.

– Grijanja nema, a svjetlo ne možete upaliti zbog dotrajalih elektroinstalacija – kaže ravnatelj MUO-a Miroslav Gašparović, dodajući da će palača biti samoodrživa. Na tavanu će, naime, urediti polivalentnu dvoranu za 100 ljudi, a u podrumu će biti bistro.

Samoodrživost je zajednička svim muzejskim projektima. Sva četiri, naime, imat će ugostiteljski objekt i suvenirnice, a važan je i pristup, posebice osobama s invaliditetom. Tako će Hrvatski prirodoslovni muzej, odmah pored palače Gvozdanović, od strane Dubravkina puta urediti novi prilaz, kao i muzej na otvorenom s botaničkim vrtom. Imat će i podzemni dio u kojemu će objasniti postanak Zemlje, a natkrit će i dvorište u kojemu će postaviti velike eksponate i priređivati manifestacije. I Etnografski će muzej natkriti dvorišni dio te postav proširiti predmetima hrvatskih istraživača i tradicionalnim igračkama, a Tehnički će u dvorištu urediti tematski park obnovljivih izvora energije, osnovati odjele komunikacija i inovatora te u sklopu postava “Made in Croatia” izložiti stare aparate koji su se proizvodili u Hrvatskoj.

– Dogovorili smo i da u prostor tvornice Sljeme u Sesvetama smjestimo depoe muzeja, a rekonstrukciju ćemo također prijaviti na novac iz EU fondova – ističe Ivica Lovrić, pročelnik gradskoga Ureda za obrazovanje. Ove će se godine, u svibnju, i nagrada za najbolji europski muzej dodijeliti u Zagrebu. 

Komentara 1

KO
kostanj
06:36 26.01.2017.

Hrvatski prirodoslovni muzej već ima prilaz s Dubravkinog puta, ali su vrata muzeja koja se nalaze na toj strani zatvorena. Ne znam točno kad su onemogućili prolaz kroz muzej, ali znam da je prije 50-ak godina još bio otvoren. Put je još i sada u relativno dobrom stanju. Petra Balija, provjerite informacije prije nego što nam ih servirate - tko zna koliko je još netočnih informacija u ovom, naizgled bezazlenom, članku!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije