Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dodatni oprez

Taktika prevaranata – Halo, blokirana vam je kartica, dajte mi PIN'

Žena priča na telefon
Foto: Thinkstock
Autor
Sandra Golemac
29.07.2014.
u 10:57

Iz Policijske uprave zagrebačke kažu da je od siječnja do danas bilo 12 pokušaja spomenute telefonske prijevare građana

U subotu oko 17 sati zazvonio joj je telefon.

Osoba s druge strane slušalice rekla je starijoj gospođi da zove iz Zagrebačke banke jer su joj blokirane kartice. Zatražila je od nje PIN-ove te uputila da će netko iz banke doći u ponedjeljak ispred zgrade da preuzme kartice i PIN-ove.

– Nazvala me majka i ispričala što se dogodilo. Bilo mi je jako čudno pa sam odmah otišla do nje. U ponedjeljak je doista netko ponovno nazvao i rekao da je čeka ispred zgrade. Ja sam se spustila i vidjela čovjeka pokraj vozila Radio Taxi Zagreba – prepričala je kći prevarene gospođe koja želi ostati anonimna.

Rekla mu je, dodaje, da nije naručila taksi, na što joj je on odgovorio da je došao preuzeti kuvertu.

– Kada sam mu rekla da neću dati kuvertu, zbunio se i počeo pravdati kako je pogriješio kućni broj – istaknula je kći.

Ovo je, prema podacima policije za razdoblje od siječnja do danas, jedan od čak 12 pokušaja prijevare sumnjivim telefonskim pozivima starijim osobama u kojima se osobe koje zovu predstavljaju kao službenici banke te traže od klijenata informacije o stanju na računu, broj kartice i PIN.

– Počinitelj je poznat u dva od ukupno 12 slučajeva do sada – kazali su iz Policijske uprave zagrebačke.

Pozivi se, naime, najčešće događaju navečer.

– Želimo upozoriti građane da djelatnici banaka ne obavljaju ovakve telefonske razgovore, ne zovu klijente u večernjim satima i ne traže podatke o karticama – poručili su iz Hrvatske udruge banaka te naglasili da banka koja je izdala karticu ne zna i nema pravo tražiti broj PIN-a ili neki drugi podatak o kartici.

>>Nova žrtva prevare: 'Prerušio se u poštara, uzeo mobitel i više se nije javio'

Ključne riječi

Komentara 8

LI
liliZG
11:27 29.07.2014.

ma tko još puši te fore....???

SU
suncesmokvemaslina
11:16 29.07.2014.

za starije osobe ne znam mogu ih uhvati ako nemaju nikoga ali mlađe prevariti na takav način ...

Avatar žič
žič
15:12 29.07.2014.

ja neki dan dobijem mail od nekakvog,,švicarca,, jacoba georga iz zagreba,u zagrebu je na proputovanju,želi kupiti za svog sina koji je u nigeriji (frajarčić studira u nigeriji,neki jaki fax,šalje i adresu u nigeriji)objektiv koji prodajem na,,njuški,,s time da ja pošaljem objektiv u nigeriju(svašta)lik me traži broj tekučeg računa da mi napravi uplatu,ja mu odgovorim nek se,,došeće''do grada gdje živim jer nije daleko od zagreba,pa nek kupi objektiv,i sam ga pošalje studentu u nigeriju,onda počinju neka muljana,na kraju ga šalem u p...m....i ona muk,a najbolji štos je da je mail pisan onim idiotskim google prevoditeljem,pa si možete misliti koja je to bila korespodencija...hi,hiiii

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije