Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Za samostalnost

Svojim glasom pali svjetlo, televizor, otključava vrata...

Uređaj servus
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/4
Autor
Sandra Golemac
22.01.2015.
u 11:00

Antonio Cvetojević ima cerebralnu paralizu, ali uz uređaj Servus se bez problema snalazi kada ostane kod kuće potpuno sam

Ave, Cezare, upali svjetlo. I svjetlo se upali. Tako 19-godišnji Antonio Cvetojević daje glasovne naredbe elektroničkom uređaju Servus uz pomoć kojega može sasvim samostalno funkcionirati kada ostane kod kuće sam.

Košta 15.000 kuna

Uređaj mu omogućuje upravljanje televizorom, telefonom, u otključavanju vrata, surfanju internetom i još mnogo područja kako bi imao što bolju kvalitetu života.

Antonio ima cerebralnu paralizu i voli, kaže, sve što vole normalni ljudi. Obožava rukomet, razne igrice i povijest pa je zbog toga svoj uređaj nazvao upravo – Cezar.

– To je super stvar. Eto, samo me ne može nahraniti i pomoći kada je nužda za toalet. U svemu ostalome mi pomaže – poručio je Antonio.

On je jedna od pedesetak osoba s težim oblicima invaliditeta koji imaju svoj uređaj Servus. Upravo kako bi ga dobili i ostali kojima je potreban, udruga Expeditus pokrenula je akciju za prikupljanje sredstava jer jedan uređaj, naime, košta 15 tisuća kuna.

Izumitelj uređaja Miroslav Vrankić kaže da je ovaj sustav inovacija u asistivnoj tehnologiji te da mu je drago što mnogo pomaže osobama s invaliditetom.

– Potražnje ima pa ćemo se vjerojatno proširiti i na inozemno tržište – istaknuo je ‘otac’ Servusa.

Mirjana Cvetojević, Antonijeva majka, kaže kako ga on koristi gotovo godinu dana i da im je to od velike pomoći u kući.

– Prije bi ga čuvala baka dok sam ja bila na poslu, no ona je oboljela pa više nije mogla. Srećom, prije godinu dana dobila sam status roditelja njegovatelja.

Velika stvar za sve

Ovaj uređaj velika je stvar za sve nas pa se nadam da će akcija uspjeti i da će Servus doći u prave ruke – poručila je Mirjana Cvetojević.

Svi koji žele mogu uplatiti donaciju na žiro-račun udruge IBAN: HR8424020061100657322.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije