Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kako smanjiti račun

Svi koji su ugradili vodomjere uspjeli su troškove za vodu čak i prepoloviti

DKS_56141127_21.07.2016., Zagreb - Stanari nebodera u Ulici Dragutina Golika ugradili su vodomjere pa su im racuni za vodu znatno manji.  Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
25.07.2016.
u 16:58

Od nešto manje od 14 tisuća starih zgrada u kojima je jedno brojilo za sve stanove, zasebni vodomjeri ugrađeni su u 794 zgrade.

Brojni Zagrepčani koji stanuju u zgradama sa zajedničkim vodomjerom i ovo će ljeto skupo plaćati vodu koju troše njihovi susjedi jer se račun dijeli prema broju članova, a ne stvarnoj potrošnji. Od nešto manje od 14 tisuća starih zgrada u kojima je jedno brojilo za sve stanove, zasebni vodomjeri ugrađeni su u 794 zgrade, no oni još nisu ugrađeni u njih više od 13.500.

Nema više paušalne procjene

Među onima koji su se odlučili na ugradnju vodomjera dio je stanara stambene zgrade u Baštijanovoj 54.

– Interni vodomjeri u našoj zgradi su ugrađeni u 25 od više od 100 stanova, a službeno očitanje je počelo od prvog svibnja. Prva iskustva su jako dobra jer su svi koji su ih ugradili prepolovili troškove. Prije ugradnje plaćao sam 10-12 kubika vode po mjesecu za 2 člana, a sada svega šest kubika – ispričao je predstavnik stanara Jozo Bedalov.

Vodomjerima je još zadovoljnija umirovljenica Radmila Lisica koja je prvi račun za svibanj nakon ugradnje vodomjera platila 75 kn dok joj je račun za mjesec prije bio nešto manje od 400 kuna.

– Nas je u stanu troje, navike nismo mijenjali, no račun je pao za 70 posto. Nije mi žao što sam ugradila vodomjere jer sada možemo i štedjeti – kazala je Lisica.

U istoj zgradi Marko Buklijaš nije ugradio vodomjere, no ne zato što ih ne želi, već njihovu ugradnju od 1300 kuna nije mogao platiti od skromne mirovine.

– Da smo ih nabavili kroz pričuvu, bio bih za njih, a ovako si ih ne mogu priuštiti. Čuo sam da su susjedi koji su ih ugradili počeli štedjeti, što pozdravljam – ispričao je Buklijaš.

Osim što vodomjeri pravedno raspoređuju potrošnju vode, očitavaju se i daljinski pa više nema ulazaka u stanove niti paušalnih procjena potrošnje.

– Imamo aplikaciju, provozamo se uz zgradu i pokupimo podatke koje šaljemo Vodovodu, a oni potom građanima šalju točne račune. Naše je iskustvo da su se računi u svim zgradama gdje ugradimo vodomjere prepolovili jer se stanari drukčije ponašaju prema vodi kada plaćaju ono što potroše – kazao je Ante Brnas iz tvrtke Ikom. Dodao je da je Ikom jedina tvrtka koja sve vodomjere i proizvodi u Hrvatskoj te ih servisira i nudi garanciju i da su ih ugradili u većinu i novih i starih zgrada. Prema evidenciji Vodovoda u 794 stambene zgrade u kojima se nalazi 18 tisuća korisnika je zatražena ugradnja internih vodomjera, no nije poznato kolik ih je broj zaista i ugradio.

Ne moraju ugrađivati svi

– Napominjemo da interne vodomjere u zgradama ne moraju ugraditi svi korisnici, već to može biti i jedan stan, no mora dobiti suglasnost većine drugih stanara – pojasnili su iz Vodovoda.

Stanare u neboderu u ulici Dragutina Golika posao ugradnje vodomjera tek očekuje.

– Želimo ugraditi vodomjere i smanjiti velike račune jer imamo puno neprijavljenih podstanara za koje sada mi stanari plaćamo vodu – istaknula je stanarka Ljerka Uremović.

Daljinski se uz 794 stare zgrade očitava i 1400 zgrada izgrađenih nakon 2000. godine otkad je obveza ugradnje vodomjera u svaki stan pa se tako bez ulaska u stan očitava i potrošnja u 46.000 stanova.•

Ključne riječi

Komentara 6

Avatar Pravedni tetrijeb
Pravedni tetrijeb
11:38 26.07.2016.

Neka kažu sve....1.300 kn .... da ali ne po stanu nego vertikali... Dakle, u kuhinji imate toplu i hladnu vodu , dakle 2 komada, wc barem hladnu, kupaona topla i hladna, priključak za perilicu ako nije na istoj vertikali također 1.300 kn... Ukratko, za prosječan stan najmanje 8 tisuća kuna. Da ne nabrajam dalje razbijanje pločica, štemanje zidova i dr što uz to sve ide....

ZA
zambezi
12:04 26.07.2016.

Tako su govorili i za razdjeljnike,a nijedan racun za grijanje nismo dobili manji u odnosu na mjesece bez razdjeljnika.

DU
Deleted user
08:03 27.07.2016.

Ma da, u zgradama interni vodomjer može ugraditi jedan vlasnik čak ako svi ostali ne žele?? Meni u kući s dva suvlasnika s odvojenim ulazima i stanovima, ne daju ugraditi interni vodomjer bez suglasnosti suvlasnika? Nismo li jednaki pred Ustavom i zakonom?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije