Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"poklon" ilegalcima

Svi koji nemaju priključak za vodu ili su ilegalno priključeni - dobit će ga besplatno

22.08.2013., Zagreb - Gradonacelnik Milan Bandic posjetio je naselje Glavica Gornja gdje je u bunaru pronadjen les Sinise Malcica zbog cega su mjestani ostali bez vode, te je razgovarao s mjestanima o problemima vezanim uz vodovod. Photo: Goran Jakus/PIXS
Goran Jakuš/PIXSELL
24.07.2016.
u 15:00

Prema posljednjim objavljenim podacima u 2014. godini, 25 tisuća vlasnika nekretnina ilegalno je bilo priključeno na vodovodnu mrežu.

Zagrepčani koji nemaju priključak za vodu ili su na njega ilegalno priključeni, sada će ga dobiti a da za njega iz vlastita novčanika neće trebati izdvojiti ni kunu.

Takav “poklon” ilegalcima, koji je ideja gradonačelnika Bandića uoči izbora, vrijedan 42 milijuna kuna, izdvojit će se iz proračuna u dvije godine – tijekom 2017. i 2018.

Odluka je dapače donesena bez ikakvih socijalnih kategorija. Drugim riječima, i oni s ilegalnom trokatnicom i oni u potleušici sada će dobiti priključak plaćen proračunskim novcem – bez obzira na to što su svi ostali priključke za vodu redovito plaćali i do četiri tisuće kuna.

Iako ni u Vodoprivredi nisu istaknuli na koliko se građana takva odluka odnosi, prema posljednjim objavljenim podacima u 2014. godini, 25 tisuća vlasnika nekretnina ilegalno je bilo priključeno na vodovodnu mrežu.

Odluku usvojili navečer

Odluka o priključku usvojena je u kasnim satima skupštinske sjednice, uvrštena na dnevni red po hitnom postupku, a opravdana činjenicom da se u uvjetima krize pomogne ilegalcima, ali i da se tako poveća broj regularno priključenih objekata i osigura, poručuju u Gradu, priljev novih korisnika vodnih usluga. Takvo “rasipanje” novca iz proračuna ujedinilo je opoziciju – glas protiv podigli su i SDP-ovci, HNS-ovci, HSLS-ovci, ali i nezavisna zastupnica Sandra Švaljek poručujući kako je to način na koji Bandić financira svoju kampanju, no protivljenje je bilo bezuspješno – bandićevci su imali potrebnu većinu.

Iako još uvijek nisu poznata sva prava i obveze građana koja proizlaze iz odluke, usuglašeno je tek da građani koji nemaju priključke moraju do 31. prosinca podnijeti zahtjev za reguliranje statusa protupravno izvedenih priključaka kako bi si osigurali povlasticu neplaćanja. Njihove račune, odnosno trošak Vodoopskrbi, u sljedećoj će godini podmiriti Grad.

– Ova odluka predviđa da Grad u obliku financijske potpore građanima nadoknađuje troškove gradnje priključaka. Svi detalji o pravima i obvezama građana bit će pravovremeno prezentirani Zagrepčanima nakon što ta odluka stupi na snagu – 
poručili su iz Vodoopskrbe i odvodnje.

Zahtjev za priključenje građani moraju predati na adresi Eleonore Patačić 1b, a uz zahtjev mora se priložiti dokaz o pravu vlasništva nad građevinom, odnosno nekretninom za koju se traži priključenje, građevinsku dozvolu, odnosno za nezakonito sagrađene objekte rješenje o izvedenom stanju, kopiju katastarskog plana koja nije starija od šest mjeseci te potvrdu o sukladnosti s posebnim uvjetima priključenja za građevine za koje je izdana potvrda glavnog projekta.

Za isti novac dva nova vrtića

– Vodoopskrba i odvodnja dužna je obraditi zahtjev za priključenje najkasnije u roku od 30 dana od osiguranja svih imovinskopravnih i tehničkih uvjeta nužnih za priključenje – piše u spomenutoj odluci.

Ovakav postupak, brane se u Gradu, nikako nije predizborni trik, već problem koji pokušavaju riješiti već godinama, no do sada poduzete aktivnosti nisu, objašnjavaju, urodile plodom. A za taj novac koji će se izdvojiti iz proračuna mogla su se sagraditi dva nova dječja vrtića. 

Komentara 27

LU
lukivoda
17:40 24.07.2016.

Dam vam vodu dajte glas a posle bum ja je... vas

Avatar Idler 3
Idler 3
16:17 24.07.2016.

A kaj je z onima kaj su priključke morali prvo prethodno "podmazat" pa potom masno platit, jel buju dobili povrat nofcih >;-))

Avatar dr. Evil
dr. Evil
15:32 24.07.2016.

Bandić Milan 365 - Stranka rada i rodijačke solidarnosti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije