Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
moguća epidemija

Sve više oboljelih od 'mišje groznice', evo kako se zaštititi!

Šumski miš
Foto: ilustracija
24.04.2014.
u 14:42

Barem trećina oboljelih, zabilježenih na Klinici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević u Zagrebu, zarazilo se na Medvednici. Prenositelji su hantavirusa, uzročnika groznice, riđa voluharica i žutogrli šumski miš

U Zagrebu je sve više oboljelih od hemoragijske vrućice s bubrežnim sindromom (HVBS), odnosno "mišje groznice", potvrđuju iz gradskog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama, prenoseći da je porast broja pacijenata zabilježen u Klinici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević.

– To može biti uvod u epidemiju bolesti tijekom kasnog proljeća i ljeta. Bolest uzrokuju hantavirusi, svakih nekoliko godina javljaju se kao epidemije, a svake godine evidentirani su samo pojedinačni slučajevi – upozoravaju iz Ureda.

Napominju kako virus prenose mali glodavci, riđa voluharica i žutogrli šumski miš, a čovjek se zarazi udisanjem zraka inficiranog njihovim izlučevinama. Osobito su pod rizikom oni koji puno borave u prirodi zbog posla ili rekreacije, a najmanje trećina ove je godine od mišje groznice oboljela na Medvednici.

Prema istraživanju Klinike Fran Mihaljević, gradskog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama, Šumarskog i Veterinarskog fakulteta iz 2012., upravo je među malim glodavcima na Medvednici iznimno visoka stopa zaraženosti hantavirusima.

>>Mišja groznica u Zagrebu – kako se zaštititi

Komentara 1

KM
kro.miki
15:16 24.04.2014.

Zašto se taji a u inoportalima (doduše stidljivo ???) se piše da i kućni ljubimci (uz ostali i psi odnosno pogotova oni) zbog slobodnog kretanja prirodom / šumom (a to su "ljubitelji" krivi) - u značajnom postotku su prenosnici ??? Koga ili čega se štiti takvim neinformiranjem ?????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije