Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRAŠOGRAD, CVJETNO...

Sve Bandićeve afere i sumnjivi poslovi Grada Zagreba

Milan Bandić
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/2
20.10.2014.
u 00:36

Gradonačelnik Milan Bandić nije baš uspio uvjeriti javnost da je na čist način kupio luksuzni stan u Bužanovoj ulici

Krašograd

Afera Krašograd jedna je od inovativnijih afera iz zagrebačke kuhinje, skuhane po receptu Slobodana Ljubičića. Riječ je o zamjeni zemljišta između Grada Zagreba i dvije novoosnovane tvrtke – Karantena i Mala ulaganja. Najkontroverznije jest bilo to što su osnivači tih tvrtki bili – studenti. Grad Zagreb je dvjema firmama dao 20.000 četvornih metara zemljišta uz Maksimirsku cestu za 35.000 četvornih metara u Sesvetskom Kraljevcu. Zemljište u Maksimiru procijenjeno je na 321 eura po četvornom metru, a parcela u Sesvetskom Kraljevcu na 185 eura.

Rytec

U zamjene zemljišta s gradskim tvrtkama upletena je i tvrtka Rytec koja je posebno zanimljiva jer je tada bila u vlasništvu Ines Krmpot, sada supruge Slobodana Ljubičića. Ta je tvrtka kupila 2196 kvadrata zemljišta za 60 eura, a kasnije su te parcele prodane po 104 eura.

Zamjene zemljišta

Zamjene zemljišta u Gradu Zagrebu uvijek su, u najmanju ruku, bile vrlo kreativne. Nagodbe i prenamjene, također. Tako se istražuje prenamjena zemljišta u Resniku koje su kupili Darko Turopoljac i Nino Đondić, a koje je naknadno Grad Zagreb prenamijenio u građevinsko.

Javni zahodi od 1,5 milijuna kuna

Grad Zagreb uspio je platiti najskuplje javne WC-e u Hrvatskoj. Dva montažna zahoda na okretištu tramvaja Dubec i Dubrava stoje 1,5 milijuna kuna, a podizvođač građevinskih radova bio je Milan Penava, vlasnik tvrtke Tigra. Penava je kumski povezan s Bandićem, a cijena kvadrata zahoda iznosila je 80.000 kuna! To je probudilo interes istražitelja.

Afera Potok

Tigra je akter još jedne afere i to slučaja Potok. Riječ je o sanaciji potoka Črnomerec – Vrbani bez javnog natječaja. Izlika je bila hitnost postupka zbog klizanja terena. Vodoprivreda je tada dodijelila osam milijuna kuna vrijedne poslove Tigri, a isplatila tri milijuna kuna. I sve uz obrazloženje da se radi o direktnom dogovoru između grada i Holdinga. Predmet istrage je 5 milijuna kuna koji su nestali..

Izmjene GUP-a

USKOK je još u studenom lani objavio kako je pokrenuo istragu zbog sumnje u nezakonite izmjene zagrebačkog Generalnog urbanističkog plana (GUP). Uskok je pokrenuo istragu protiv osmero osumnjičenih za nezakonite izmjene GUP-a. Tereti ih se da su u najmanje 43 slučaja nezakonito i neovlašteno izmijenili i dopunili prostorno-plansku dokumentaciju.

Zamjena s Todorićem

Istražuje se i zamjena zemljišta Grada Zagreba i tvrtke Maestro gradnja. Pod istragom je i zamjena zemljišta između Grada Zagreba i tvrtke Grokomp nekretnine iza koje stoji Ivica Todorić. Grokomp je dobio atraktivno zemljište na križanju Vukovarske i Heinzelove ulice, neposredno pokraj Agrokorova Superkonzuma, a grad Zagreb ostao je praznih rukava. Tu su i nagodbe vezane za CIOS i slučaj zamjene zemljišta u korist Zagrebačke nadbiskupije.

Pročistač

Policija je po nalogu Županijskog državnog odvjetništva uzela dokumentaciju vezanu za zagrebački pročistač otpadnih voda. Sporni su bili dodatni radovi vrijedni 20 milijuna eura koje je odobrio Bandić.

Stan

Gradonačelnik Milan Bandić nije baš uspio uvjeriti javnost da je na čist način kupio luksuzni stan u Bužanovoj ulici.

Montažne kućice

Gradnja montažnih kućica na okretištu tramvaja Črnomerec bila je pod povećalom DORH-a. Gradnja je plaćena 2,97 milijuna kuna, a cijena kvadrata montažne limenke iznosila je oko 35 tisuća kuna po kvadratu.

Gradnja na Cvjetnom

Prosvjedi su obilježili gradnju trgovačkog centra Cvjetni prolaz, investitora Tome Horvatinčića, za kojega je gradska administracija u hodu mijenjala uvjete gradnje.

Komentara 18

DU
Deleted user
12:54 20.10.2014.

Pa Bandić je samo idol i proizvod istih takvih birača, koji samo gledaju gdje nešto zdipiti, uhljebiti, utajiti ili prevariti... Kao takav idol je kakav je bio i dr. Ivo, a mnogi i s jednakim žarom brane i Linića, Sabu ili Merzelicu kao i našeg najvećeg antifašistu kojem prijatelj posuđuje milione za stanove... Kakav narod takva vlast... Gdje smo mi od Njemačke gdje je predsjenik morao dati ostavku jer mu je poduzetnik platio večeru od 500 Eura...

IM
Immanuell
10:30 20.10.2014.

Vidiš, kako se sve zna i napiše kad netko povuče prvi potez...... Sve se znalo i ranije, ali neeee! Te "naš Banda", te "mi ga jako volimo", te...... Evo vam na! Govori vam se i piše godinama da ponašanje čovjeka na takvoj poziciji nije ono koje bi čovjek iole očekivao od jednog gradonačelnika, ali nitko ne šljivi, "on je naš, opet ćemo za njega"..... Pa eto, glasajte opet. Mafijaši! Bave se otpadom! Ko u vrijeme Charlie Luciana! Pogledajte prezimena i face tih ljudi, sve i jedan s kamena, mrsko mi je više o tome...... I opet će se naći naivni koji ne mogu prihvatiti da su ti Hrvati malo drukčiji od drugih Hrvata, nego će tupiti "kako smo svi jednaki, kako je svatko osobno različit, kako ne treba gledati na takve stvari, ta nećemo se valjda dijeliti"...... Oni tako dijele ljude u Hrvatskoj, na "mi" i "oni", "oni" - to smo mi! Zagrebački Holding pa sve "kamena s ramena"..... Dragi Zagorci, maknite koprenu s očiju, mi Slavonci smo bili rijetko viđene francuske sobarice, za nas je pomalo kasno, ali za vas nije. Držite se svog, imate sve na svijetu, nemojte to dijeliti s nedostojnima da vam uopće hodaju po gradu, a kamoli da vam obnašaju važne funkcije. Pozdravljam akciju USKOK - a.

DR
dragica949
08:13 20.10.2014.

I sve ovo nabrojao nije dovoljno Banderasov pristašama ili dužnicima da shvate koja je to lopina.U normalnoj zemlji samo bjeg s mjesta nesreće u pijanom stanju i afera s policajcem bila bi dovoljns da postane politički mrtvac.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije