Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
(ne)poslušnost bandiću

Anarhija 
u Zagrebu: Mogući scenariji nakon ostavke Švaljek i dolaska novog vodstva

Sandra Švaljek
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
1/7
28.03.2015.
u 09:54

Sandra Švaljek:
 Ne razumijem što znači neposlušnost Milanu Bandiću koju mi spočitavaju

Sandra Švaljek, dojučerašnja gradonačelnikova zamjenica i opunomoćenica, jučer se podnesenom ostavkom oprostila od Milana Bandića i svih funkcija koje je obavljala u Gradu Zagrebu. S Bandićem više ne želi, zamijenio ju je drugom zamjenicom Vesnom Kusin isključivo zbog, kako kaže, političkih razloga, a ne zbog eventualne profesionalne pogreške u pet mjeseci vođenja Grada. Ostavku je Sandra Švaljek najavila čim su se u javnosti pojavila nagađanja o ukidanju punomoći, o Bandićevu nezadovoljstvu njezinom neposlušnošću i činjenicom da se u ključnim odlukama nije konzultirala s njim, o svemu je odlučivala sama.

Prihvatila odgovornost

– Ne znam i ne razumijem što znači i što misle kada mi spočitavaju neposlušnost Milanu Bandiću – kazala je Sandra Švaljek napominjući da joj u lice bačena Bandićeva rukavica smeta jer Grad je preuzela u mučnim i teškim okolnostima Bandićeva uhićenja prihvaćajući tako svu odgovornost.

– Zalagala sam se za stabilnost i funkcioniranje gradskih službi i Holdinga. Rukovodila sam se primjerima najbolje prakse u vođenju gradova vjerujući da to Zagrepčani očekuju i da su tome dali podršku na lokalnim izborima, na kojima sam se kandidirala za dužnost zamjenice gradonačelnika zbog želje da znanjem i iskustvom pridonesem stvaranju moderne, stručne i poštene Gradske uprave – tako je uvod u ostavku počela zamjenica Švaljek. Dan prije na sjednici Gradske skupštine obavijest o nepovjerenju uručio joj je na raspravi pred svim gradskim zastupnicima Robert Ljutić, Bandićev vjerni prijatelj. Dostavljene omotnice nisu jasna poruka samo zamjenicama – Švaljek i Kusin – nego i svim zastupnicima te zaposlenicima u Gradu, ali i Holdingu – on je prvi čovjek koji, neovisno o tome da je trenutačno u Remetincu, povlači i povlačit će sve konce u Gradu Zagrebu. Nijedna od zamjenica omotnice nije otvorila, a objema je bila neugodna teatralnost Bandićeva oduzimanja i davanja punomoći.

– Sam način na koji je to odrađeno bio je teatralan i svakom tko je slagao taj scenarij svaka čast – kazala je Švaljek.

Dvije godine od ulaska u gradsku politiku Švaljek se, kako je poručila, vraća na Ekonomski institut s kojega je i prešla Bandiću. Iako još neodlučna hoće li aktivirati svoj mandat u Gradskoj skupštini, odlučna je u namjeri da pokrene postupak za izbor u zvanje znanstvenog savjetnika. Razočarana je, ali ne žali.

– Nije mi žao što sam ušla u politički život. Bogatija sam za novo iskustvo – kazala je Švaljek, koja je Vesni Kusin, sada jedinoj zamjenici gradonačelnika Bandića, zaželjela snagu i čvrstinu koja će joj, poručila je, biti potrebna u obnašanju dužnosti opunomoćene zamjenice.

Vesna Kusin spremna je preuzeti vođenje grada, tako je barem poručila. I dok je s puta uklonio Švaljek, pred Bandićem je izbor hoće li ili neće podnijeti ostavku – on je gradonačelnik u zatvoru, a Kusin može voditi grad do kraja 2015., kada na dnevni red Skupštine dolazi proračun čije neizglasavanje može dovesti do prijevremenih izbora. Upravo odnos u Skupštini ključan je za Bandića. Kako doznajemo, izvor iz vrha HDZ-a opovrgnuo je da će HDZ u Skupštini podržati listu Milana Bandića, odnosno zamjenica Kusin neće imati podršku njihovih zastupnika. Neće podržati ni rušenje Darinka Kosora s mjesta predsjednika Skupštine, ali ni Kosorovu ideju o razdvajanju gradskog Ureda za kulturu.

Preskup život

– Zagrepčani preskupo plaćaju život u metropoli, a grad je pod stresom i svojevrsnoj anarhičnoj situaciji. HDZ će biti konstruktivan, a u slučaju prijevremenih izbora, imat ćemo kandidata – rekao nam je izvor iz vrha HDZ-a. Situaciju s raznim kombinacijama u zagrebačkoj Skupštini presjekao je vrh HDZ-a svjestan da je HDZ trenutačno najpoželjniji partner koji može odlučivati o situaciji u Zagrebu.

I dok iz vrha HDZ-a odlučno tvrde da dogovora s Bandićem u Zagrebu nema, zagrebački HDZ podržao je Bandićeve zastupnike u dva ključna prijedloga. Prvo su se svrstali uz bandićevce i glasovali protiv prijedloga nacionalnog koalicijskog partnera HSLS-a i HSS-a da se izdvoji Ured za kulturu, a onda su spasili kulturnu strategiju koju je predložila Kusin. Kusin nije imala većinu jer su Bandićevi bivši koalicijski partneri HSLS i HSS ostali suzdržani, kao i SDP, dok je HNS bio protiv.

>>Sandra Švaljek podnijela ostavku na mjesto zamjenice gradonačelnika Zagreba

>>Švaljek najavila smjenu Bandićevih pročelnika, on Zagreb dao V. Kusin

Komentara 62

Avatar Mudonja
Mudonja
10:22 28.03.2015.

Raspisati nove izbore fertig aus

ĆA
ćaćaća
10:49 28.03.2015.

sve su to nasljednici skh/4c izrežirali kako bi preoteli upravljanje gradom zagrebom...

MA
manuutd
11:23 28.03.2015.

Šta je sporno zasto ne vrijede kriteriji hvalaspjeva za Presjednicu Kolindu koja je za ovu Svaljekicu svemirski brod!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije