Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
može i bez bandića

Švaljek: Zagrebačka zimska služba je jedna od najboljih u Europi

Zimska služba, smotra
Foto: Marko Prpić/Pixsell
1/9
31.10.2014.
u 15:41

Ove će zime gradske ulice čistiti 227 ekipa raspoređenih u 14 baza. Građani u svakom trenutku mogu na telefon dobiti dežurnog u bazi koji će im kazati kada će se čistiti njihova ulica

- Zagrebačka Zimska služba nešto je čime se Grad može pohvaliti jer je jedna od najbolje organiziranih u Europi – kazala je danas zamjenica gradonačelnika Sandra Švaljek prigodom smotre Zimske službe.Riječ je o već tradicionalnom pregledu spremnosti službe uoči početka zimske sezone i stanju pripravnosti koje počinje 1. studenog i traje do 15. travnja. 

Ove zime ulice će čistiti 227 ekipa raspoređenih u 14 baza sa zadatkom održavanja prohodnosti i sigurnosti odvijanja prometa na 2500 km prometnica.

Ekipe će, otkrio je direktor  Zagrebačkih cesta Alen Gospočić, na raspolaganju imati 11.000 tona soli, a ukoliko bude potrebno ugovoreno je i dodatnih 10.000 tona što je dovoljno i za najdulje i najteže zime. Sva vozila, odnosno ralice, opremljene su GPS uređajima pa će u bazi Zimske službe na Žitnjaku na velikom ekranu, ali i pametnoj gradonačelnikovoj sobi u gradskoj upravi u svakom trenutku moći znati njihove lokacije te kako napreduju u čišćenju. 

U bazi na Žitnjaku nalazi se i GPS centar u kojem je instaliran sustav za rano otkrivanje poledice i leda na kolniku, a koji putem senzora na 17 odabranih lokacija u gradu (nadvožnjaci, podvožnjaci, brdske trase). Na taj način putem GPS-a dojavljuje se trenutačno stanje kolnika tj. temperatura kolnika i zraka, vlažnost kolnika i ledište s obzirom na slanost kolnika te padaline i maglu. Takav sustav pomaže da se preventivno reagira na najkritičnijim točkama u gradu i pospu ceste kako bi se spriječile prometne nesreće. 

Šef Zimske službe Hasan Džombić kazao je kako se ulice dijele u nekoliko kategorija prema važnosti te brzini čišćenja. Tako se najvažnije gradske prometnice moraju očistiti u roku pet sati nakon prstanka padalina, one malo manje važne u roku osam te ostale u roku 24 sata. 

Džombić je kazao i da građani mogu na internetskoj stranici Zagrebačkih cesta u rubrici PRIORITET ČIŠĆENJA SNIJEGA PO ULICAMA upisati ime svoje ulice i odmah saznati broj telefona jedne od 14 službi koje su zadužene za organizaciju čišćenja i na tom broju mogu saznati kada će se očistiti njihova ulica ili se pak požaliti na to da ralica još nije stigla. Dodao je i da su prvo čišćenje već odradili prije dva tjedna na Sljemenu i da su bez obzira na to kakva će biti zima spremni.

Uz veliku Zimsku službu, za čišćenje je spremna i mala zimska služba. Riječ je o ekipama Čistoće, Vodovoda, Zrinjevca ali i Zagrebparkinga, ZET-a koje su zadužene za čišćenje nogostupa, staza, autobusnih stajališta, javnih trgova i slično. Za njihovu koordinaciju nadležan je Ured za izgradnju grada i promet, a rečeno je da su spremne i male ekipe. Ukoliko pak bude potrebne, kao i prije dvije zime na čišćenju će se angažirati i civilna zaštita, vatrogasci koji najčešće skidaju led s krovova, a u slučaju još većeg kaosa pozvati će se građani na javne radove ili će se angažirati studenti.

No, nije sve ni na službama. Naime, prema Odluci o komunalnom redu, za uklanjanje snijega i leda s pločnika uz zgradu odgovorni su suvlasnici, a ispred uličnih lokala to trebaju učiniti vlasnici ili korisnici.
Čišćenje snijega se organizira unutar zgrade, a predstavnik suvlasnika je dužan na oglasnu ploču istaknuti raspored čišćenja te o tome obavijestiti i Komunalno redarstvo, koje je nadležno za kontrolu provođenja Odluke i naplatu kazni. Uz to, u slučaju ozlijede oštećena osoba izravno od suvlasnika može privatnom tužbom zatražiti naknadu štete.

Kako su zgrade pod upravljanjem GSKG-a osigurane i od odgovornosti prema trećim osobama (ali ne i prema suvlasnicima), u slučaju ozlijede ili štete zbog pada snijega/leda s krova, oštećena osoba se izravno obraća osiguravatelju (a ne upravitelju). Znači, takva se naknada ne isplaćuje iz pričuve već se podnositelj  zahtjeva o naknadi izravno  dogovara  s osiguravajućim društvom.

Smotri Zimske službe prisustvovala je i druga zamjenica gradonačelnika Vesna Kusin te predsjednik Gradske skupštine Darinko Kosor sa suradnicima, gradski zastupnici, predstavnici Zagrebačkog holdinga, gradskih četvrti i mjesnih odbora.

>>Švaljek: Ne komuniciram s Bandićem

>>Vesna Kusin poručila da se odlično snalazi s novim zadacima

Komentara 17

Avatar think pink
think pink
16:02 31.10.2014.

ma šta u europi... najbolji su na svijetu. sve dok nema snijega...

DE
demokršćanin
18:09 31.10.2014.

Zanima me tko će u nadolazećoj zimi pojesti snijeg?

Avatar eli974
eli974
01:38 01.11.2014.

tko ce sad pojesti snijeg i pahulje hvatati kad je BATMEN na odmoru!!?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije