Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Socijalna slika grada

Svaki peti Zagrepčanin stariji je od 65 godina

umirovljenici
Goran Kovacic/pixsell
19.12.2015.
u 12:00

Na Peščenici najviše djece rođene izvan braka, a u Brezovici živi najviše osoba s teškoćama u obavljanju svakodnevnih aktivnosti Više je mladih s fakultetom i bez posla u gradu nego u državi

Bez obzira na to što je prošle godine u Zagrebu bilo više rođenih nego umrlih, omjer starijeg i mladog stanovništva u hrvatskoj metropoli zabrinjavajući je jer su oni stari u brojnosti nadmašili mlade.

Čak 18 posto Zagrepčana starije je od 65 godina, dok 56,7 posto čini stanovništvo od 25 do 64 godine. Od svih gradskih četvrti – Donji grad, Gornji grad – Medveščak, Trnje i Novi Zagreb – istok kvartovi su u kojima je zabilježen fenomen "odumiranja" populacije, dok u Brezovici, Donjoj i Gornjoj Dubravi te Donjem gradu živi najviše osoba s teškoćama u obavljanju svakodnevnih aktivnosti.

Nismo izolirani

Podaci su to Socijalne slike Grada Zagreba, jednog od ključnih pokazatelja društvenog razvoja koji svjedoči o kvaliteti života Zagrepčana.

– Ovakav pristup stavlja građane u središte modela upravljanja. Takvi podaci svjedoče i činjenici da upravljanje gradom nije izoliran proces, izdvojen od stvarnosti i građana već proces koji eksperimentira i traga za rješenjima – poručili su iz Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom. I dok je u Zagrebu primjetan porast broja umirovljenika koji se nadležnima obraćaju za pomoć, krajem prošle godine evidentirane su 41.134 nezaposlene osobe među kojima prednjače mladi, i to oni koji imaju između 25 i 29 godina. Najviše nezaposlenih živi u Sesvetama, Peščenici, Gornjoj Dubravi i Novom Zagrebu – zapad.

– Zanimljivo je primijetiti kako je stopa nezaposlenih osoba sa završenim fakultetom ili akademijom znatno veća u Gradu Zagrebu (iznosi 14,9%), nego na razini Republike Hrvatske (6,9%). Prošle godine najmanje je bilo korisnika potpora za očuvanje radnih mjesta – objasnili su iz Socijalnog vijeća Grada Zagreba. Promatrano po kućanstvima, najviše je onih samačkih koja prevladavaju u četvrtima Donji grad, Trešnjevka – sjever i Trnje, a među samačkim kućanstvima grad Zagreb ima najviše nevjenčanih.

I dok je najviše brakova, čak 4209, bilo sklopljeno u 2007., lani se vjenčalo 3647 parova, a razvelo njih 1680. U prošloj je godini na Peščenici – Žitnjak rođeno 139 izvanbračne djece, dok ih je najmanje, tek četvero, rođeno u Brezovici.

Više ih traži pomoć za ogrjev

Iako je Grad Zagreb znatno razvijeniji od ostatka Hrvatske, sve je veći broj korisnika pomoći, i to one za ogrjev!

– U odnosu na 2013. kad je u Gradu Zagrebu bilo 923 korisnika pomoći za ogrjev, u 2014. godini broj korisnika se povećao za 35,54 posto i iznosio je 432. Najviše naknada za troškove stanovanja koriste stanovnici u Dubravi, Trešnjevci, Peščenici i Sesvetama – poručili su iz Socijalnog vijeća, koje je jučer i prezentiralo Socijalnu sliku Grada Zagreba.

Prošle godine najviše Zagrepčana umrlo je od bolesti cirkulacijskog sustava – čak 45,6 posto, a zabilježen je i trend povećanog liječenja ovisnika.

Lani je, barem prema ovim socijalnim indikatorima, evidentirano 1206 zaštićenih najmoprimaca smještenih u gradskim stanovima, a 2564 je najmoprimaca koji plaćaju zaštićenu najamninu. Za dvadeset dvoje korisnika gradskih stanova zbog neplaćanja troškova stanovanja zaključkom gradonačelnika Milana Bandića 2014. godine otkazan je ugovor o najmu.

Komentara 5

DD
dr dragon
16:01 19.12.2015.

Ostali mladi rade vani!

LO
lovepet
20:20 19.12.2015.

ah kaj je tu tu je

Avatar Peterančan
Peterančan
16:08 19.12.2015.

A jel onda svaki deseti stariji od 130 godina po toj matematici?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije