Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nema nedodirljvih

Susjedi o Milanu: Uvijek je bio zaposlen, u zadnje vrijeme nije trčao

Bandić susjedi
Foto: Marko Prpić/Pixsell
1/4
21.10.2014.
u 15:30

Susjeda je rekla da gradonačelniku zamjera što se prostor oko njegove zgrade uvijek prvo čisti, osobito zimi kada padne snijeg...

U Bužanovoj ulici u 7.15 sati Rudija, zlatnog retrivera zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, kvartom je šetao stariji gospodin u tamnoj trenirci, proćelav i šutljiv. Pomalo smrknutom Dragutinu Ferenčaku, vjernom gradonačelnikovu čuvaru, kao da su sve lađe potonule.

Tako se barem činilo kad je na povratku iz šetnje pokušao izbjeći novinare ulazeći u zgradu na kućnom broju 4 kroz garažu. Tog jutra, nakon što je njegovu šefu Milanu Bandiću, zbog sumnji u koruptivne radnje, trgovinu utjecajima i zloporabu položaja i ovlasti, na vrata pokucao PNUSKOK i odveo ga, ne čudi njegova neraspoloženost.

Foto: Slavko Midžor/PIXSELL

Foto: Slavko Midžor

Za njega ovaj dan nije bio kao i svaki drugi, za razliku od prolaznika koji su hodajući svojim tempom, neki užurbano, a neki puževim korakom, tek pogledavali prema petom katu zgrade u kojoj je proteklih osam godina živio “vječni” i neuništivi gradonačelnik Zagreba.

Beskofeinska kava

Barem se činilo da je tako, da ga nijedna oluja ne može slomiti.
Nema nedodirljivih, svakog dočeka pravda – s određenom dozom zadovoljstva i blagim smiješkom koji mu se omaknuo u kutu usana govorio je Bandićev susjed pred televizijskim kamerama.

Ne želim vas više vidjeti u blizini ulaza u zgradu, inače ćete imati problema

Dragutin Ferenčak

gradonačelnikov čuvar i šetač psa, u poruci novinarima

Uz ne tako tihu primjedbu “svi su oni u foteljama isti”, odšetao se dalje i dao prilično vjernu sliku današnjeg javnog mišljenja. Dvaput u tri sata pred zgradom se zaustavio i službeni policijski auto. Međutim, policajci u civilu nisu tamo bili zbog Bandića, nego zbog njegovih susjeda. Naime, dobrosusjedske odnose gradonačelnik je u zgradi dijelio i sa Sindikatom policije, kardiološkom poliklinikom te odvjetničkim uredom. Dobrosusjedske – kada bi ga susreli. A to je bilo rijetko.

– Uvijek je bio zaposlen, viđali bismo ga jedino rano ujutro ili kasno uvečer – sliježu ramenima malobrojni susjedi koji su pristali reći riječ-dvije o njemu. Za to vrijeme metalik-sivi Mercedes već drugi ili treći put tog jutra dolazi i odlazi, parkira se u istu onu garažu u kojoj su izmorena gradonačelnika noć prije snimile kamere. Za volanom sjedi pomalo nedruželjubivi šetač psa Milana Bandića. Samo nekoliko minuta poslije ispratio nas je do ulaza i upozorio da nas više ne želi vidjeti u blizini ulaza.

Opreza radi, zaključava vrata zgrade i u nju ne pušta ni starijeg gospodina koji je tu došao na pregled. Otjerani silom prilika, prošetali smo se niz ulicu do lokalnog kafića u kojem gradonačelnik ima običaj popiti kavu. Obično vikendom, a katkada i radnim danom. Uvijek beskofeinsku. Obožavatelj trčanja kojeg bi susjedi ponekad gledali kroz prozor dok se priprema za svoju ranojutarnju rekreaciju, kako kažu, u posljednje vrijeme nije trčao.

Nije tajna da je imao zdravstvenih problema, a susjedi kojima je Bandić simpatičan negoduju kakve će posljedice situacija u kojoj se našao imati na njegovo zdravlje. Neke druge te brige ne more.

Bez pošte za Bandića

Općenito, mišljenja su o njemu podijeljena. I dok u popodnevnim satima pokraj Bandićeve zgrade prolazi bijeli kombi, a iz njega mlađi čovjek viče: “Di si, lopove”, za neke druge ljude isti je čovjek – junak. Neki mu zamjeraju jer se prostor oko njegove zgrade uvijek prvi očisti, osobito zimi kada padne snijeg.

A baš u tom trenutku cestu metu djelatnici Čistoće, a iza njih prolazi i kolega u kombiju kako bi do kraja “ispolirao” površinu. Dok se drugi put tog dana pas Rudi bezbrižno šeće kvartom, čak dva poštara u rukama nose mnoštvo žutih omotnica. Jedan od njih dolazi na žutom mopedu. Kaže da nije stalni poštar Milana Bandića. Međutim, pošte za njega danas nije bilo. Tek jedna omotnica za njegovu kćer koja nije bila kod kuće ili se pak skrivala od očiju znatiželjnih novinara. No, zna se da je gradonačelnik svojoj kćeri kupio stan u Babonićevoj ulici, u kojoj su izgrađene luksuzne gradske vile.

Dobar čovjek, čudan čovjek, fantastičan lik, lopov i heroj – sve su to riječi kojima susjedi i prolaznici opisuju 58-godišnjeg Milana Bandića, koji je vjerojatno najdužu noć u svojem životu proveo na Oranicama. U policijskom “motelu”, nešto manje luksuznom ambijentu od onog na koji je navikao.

Cijeli slučaj pratite na specijalu Uhićen Milan Bandić

>>Evo koji su projekti Bandićev veliki plus, a što mu zamjeraju

>>USKOK ispitao Milana Bandića! Poriče sve što mu se stavlja na teret

Komentara 14

AL
Alkana
16:48 21.10.2014.

Bandićevo uhićenje ima samo jednu pozadinu i to političku! Treba ga maknuti i preuzeti Zagreb . Pazite, ljudi, tko će preuzeti Zagreb? Zar oni koji su upropastili cijelu Hrvatsku ove 3, 4 godine i doveli sve nas do ruba provalije? Oni koji ništa ne znaju, neće niti im je stalo do naroda. Prevarit će se svi koji misle da će eventualnim Bandićevim odlaskom Zagrebu svanuti.

DU
Deleted user
06:36 22.10.2014.

Gledajuci daleko izvana novosti lijepe nase pitanje je jesu li to ustvari novosti. Nedugo prije ovaj gradonacelnik bio sposoban covjek postovan od ljudi sa kojima sam razgovarao. Odjedamput u Vecernjem ma taj je krivac jer je cistio snijeg prvo ispredspred svoje zgrade. Ma tako se radi i u Kanadi. Pitanje je samo dana kada cu procitati u vjestima i portalima nema vise zakona policija dosla i pohapsila same sebe. Mozda je to samo neka igra novih politicara da tako penzioniraju one koji su nesto radili. Samo pretpostavke.

Avatar comandante
comandante
07:41 22.10.2014.

kako nam je Rudi jutros???? jeli kakio???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije