Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
našli prostor

Studij plesa vraća se od jeseni na ADU

plesači
Željko Lukunić/PIXSELL
26.03.2015.
u 17:45

30. ožujka 
Dani su otvorenih vrata na kojima će se moći vidjeti što se radi na fakultetu

Pet godina nakon završetka srednje škole Marta Krešić čekala je kako bi upisala studij plesa. Kako kaže, jednostavno nije željela ništa drugo i nije joj bilo teško kad su njeni prijatelji upisivali razne fakultete i isprobavali što žele raditi u životu.

Važan prijemni ispit

–Ja sam svoje dočekala i ne bih studirala ništa drugo - priznala je mlada plesačica, trenutačno studentica druge godine plesa na Akademiji dramske umjetnosti. Sa smiješkom je izašla s treninga iz dvorane Plesnog centra Tala, poprilično udaljene od matičnog joj fakulteta, koji za studente plesa u svojim prostorijama nema mjesta.

– Primarni je to razlog, uz financijski, što prošle godine nismo upisivali novu generaciju na naše studije izvedbenog i nastavničkog smjera suvremenog plesa te baletne pedagogije - objasnila je Andreja Jeličić, predstojnica Odsjeka plesa na Akademiji dramske umjetnosti te dodala kako su prošle godine, nažalost, upis u studij morali otkazati u posljednji tren. To se, međutim, govori Jeličić, ove godine neće dogoditi te će, konačno, uz godinu koja će tada biti treća, ponovo zaplesati brucoši.

–Na ljeto ćemo imati prijemni ispit, koji za ovaj fakultet nosi čak 80 posto bodova. Državna matura nije nam toliko važna, već nam iznimnu ulogu igra činjenica da studenti, koji dolaze na prijemni, već budu plesači - objasnila je Andreja Jeličić te dodala kako svatko, tko još odlučuje je li studij plesa za njega, moći vidjeti kako on izgleda na Danima otvorenih vrata plesa, već 30. ožujka, upravu u Plesnom centru Tala, Odranska 1. Fakultet će moći upisati tridesetak ljudi, a bude li slučaj kao kad se prije dvije godine upisivala prva generacija, polovica studenata koji probaju na ples "upasti", ipak to, nažalost, neće moći.

Specifičan program

–Riječ je o specifičnom studiju u kojem, kao i na svakoj akademiji, posebnu ulogu igra vježba. Naši studenti slušaju teorijski dio, ali većinu vremena ipak provedu u plesnim dvoranama - objasnila je Jeličić. Kako je dodala, izvedbeni smjer upisuju mladi ljudi, dok je nastavnički te baletna pedagogija rezervirana uglavnom za one koji su se plesom bavili ili je njihova karijera pri kraju.

–Što se tiče, konkretno, balerina, njihov plesački vijek je dosta kratak i ovo je način da steknu obrazovanje te se nastave baviti onim što vole - rekla je Andreja Jeličić te dodala kako većinu sadašnje druge godine studija čine djevojke. Na akademiji se nadaju da će se na studij plesa s vremenom odlučiti i što više muškaraca, a dekan ADU-a Borna Baletić istaknuo je kako će se vježbati, ali i izvoditi ispiti u novom prostoru akademije u Frankopanskoj.

>>Scena F22 – novo je kulturno mjesto

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije