Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREHRANA Zbog povećane masnoće u krvi studentima novi jelovnici

Studentima ukidaju kobase: U menzi im narastao kolesterol

zag-men-txt.jpg
import
19.10.2006.
u 22:34

– Mnogi studenti imaju povećan kolesterol što je čudno za njihove godine. Uz genetiku, glavni krivac je i prehrana jer mnogi studenti jedu nezdravu, pretežito prženu i premasnu hranu – kaže dr. Hrvoje Uremović iz Studentske poliklinike.

– Ribe skoro i nema, za ručak i večeru jedemo prženo meso. Željni smo voća, povrća i ribe – kažu Vedran Plečko i Goran Pribičević s Prometnog fakultata.

Kobasice, iznutrice i druga jela s velikom razinom kolesterola uskoro će nestati iz studentskih menzi, a kontinentalnu će kuhinju zamijeniti mediteranska.

60 novih jelovnika
Mediteranska prehrana s puno ribe među zdravijima je po nutricionističkim istraživanjima, a i zagrebački će studenti od iduće godine u menzama jesti hranu s jelovnika sastavljenim po najnovijim znanstvenim spoznajama. Odsjek za nutricionizam Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta (PBF) u suradnji sa Studentskim centrom sastavio je novi program studentske prehrane.

– Teško je pomiriti sve ukuse jer preko 25 tisuća studenata koji se svakoga dana hrane u menzi dolaze iz krajeva s različitim prehrambenim navikama. I dok se neki Slavonci mršte na blitvu, mnogi Dalmatinci okreću glavu na masnoću. Postepeno izbacujemo kobase, a iznutrica gotovo više i nema. Za manje od godinu dana imat ćemo 60 novih jelovnika koje smo sastavili sa PBF-om – kaže voditelj prehrane SC-a Bernard Marić i najavljuje kako će studenti uskoro na monitorima u menzi moći vidjeti kalorijsku i nutricionističku vrijednost svakoga jela.

Dodao je Marić kako se osim kvaliteta obroka računa i na tršišne zakone potražnje, da se hrana ne bi bacala. I dok ga dječji vrtići i škole izbacuju studenti će i dalje jesti najjeftiniji bijeli kruh. – Na našim pultovima nema dovoljno prostora za tri vrste kruha – odgovara Marić.

Pastrve i tune
Istraživanja nutricionista s PBF-a o kvaliteti studentske prehrane provode se 15 godina, a i posljednji rezultati govore da studenti unose previše masti i proteina, a premalo ugljikohidrata.

– U prehrani će biti više ribe poput pastrve i tune koja je bogata omega-3 kiselinama. Sve porcije bit će jednake da netko ne bi dobijao deset, a drugi 30 deka mesa – najavljuje voditeljica Odsjeka za nutricionizam PBF-a Irena Colić Barić.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije