Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
otišlo u stratosferu

Što je to bijelo na nebu iznad NSK i Slavonske avenije?

Balon u stratosferi
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/7
16.04.2014.
u 14:22

Pred Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom u Zagrebu predstavljen je natječaj Balon Stellar Stratosfera, kojim su na visinu od 30 kilometara puštani bijeli baloni sa srednjoškolskim eksperimentima. Najbolji učenički radovi bit će novčano nagrađeni

– Što je to bijelo letjelo iznad Nacionalne sveučilišne knjižnice? Vidjeli smo isto i iznad Slavonske i Avenije Većeslava Holjevca – komentirali su građani i prolaznici danas oko 13 sati.

Odgovor pruža Tim Stellar, udruga koja je pred Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom predstavila znanstveni natječaj Balon Stellar Stratosfera, kojim se, prema obavijesti sa stranice udruge i projekta, traže samostalni srednjoškolski eksperimenti.

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Natječaj je bio raspisan prošle godine u studenome, u siječnju i ožujku slijedile su edukativne radionice o znanosti, a timovi su svoje eksperimente s dokumentacijom trebali predati do 10. travnja ove godine da bi se omogućio jedinstveni cilj – dizanje balona u stratosferu na visinu od čak 30 kilometara. "Lansiranje" balona koji u sebi nose i učeničke eksperimente počelo je jučer i traje sve do 25. travnja.

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Tijekom svibnja bit će objavljeni i rezultati uspješnosti eksperimenata timova sudionika, a dodjela nagrada najboljim timovima u ovom natječaju Balon Stellar Stratosfera je 14. lipnja. Iznosi nagrada su zavidni – prva nagrada za tim je 30.000 kuna, druga 20.000, a treća 10.000 kuna.

>>Eksperiment će podići na 30 km, najuspješniji će osvojiti 30.000 kn

Komentara 1

ZG
zgja
07:49 17.04.2014.

a kaj ak avion u punoj brzini naleti na tu kutijicu? znalo se dogodit da usisa pticu pa nastane cijeli kaos...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije