Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi odvoz otpada

Stigli računi za odvoz smeća, niži od 15 do 60 kuna

smeće
Foto: Stjepan Bubalo
1/9
07.09.2016.
u 14:58

Građani su dobili niže račune no, sudeći prema krcatim kantama i kontejnerima, nisu povećali reciklažu

Na adrese 330 tisuća Zagrepčana poštari su počeli donositi račune Zagrebačkog holdinga koji su umanjeni od 30 do 50 posto, u praksi od 15 do 60-ak kuna. Riječ je o smanjenju stavke za odvoz otpada s obzirom na to da od kolovoza kamioni Čistoće, izuzev centra grada, kante prazne dva umjesto tri puta tjedno.

Smanjena čistoća grada

– Dobila sam račun umanjen za 16 kuna, odnosno umjesto prijašnjih 62 kune, došao je račun na 46 kuna – ispričala je Vesna Kos, stanarka nebodera na Trešnjevci. Dodala je da je svaka ušteda dobra, no misli da se bez kazni neće promijeniti navike građana i da se reciklaža neće povećati.

– Vidim da su kante posvuda prepune i da se smeće nalazi i oko njih pa se bojim da će Čistoća zbog čistoće morati vratiti tri odvoza tjedno – kazala je Kos. Stanarka Lana Čukelj iz Šestina, koja stanuje u kući, istaknula je da su im i dva odvoza tjedno previše.

Foto: Stjepan Bubalo

– Kad odvojimo boce, papir i kartonske kutije te biootpad koji skupljam u kompostištu, ne ostaje puno toga za baciti, a tako je i kod mojih susjeda. Problem su stanari u zgradama kojima je teško prošetati se 50 koraka do kontejnera za papir i staklo. Njih bi trebalo kontrolirati – istaknula je Čukelj.

Iz Čistoće su kazali da problema ima, no da je cilj bio sniziti račune, a istodobno apelirati na građane da više recikliraju da bi čim više smanjili količinu miješanog otpada.

Upitna veličina kanti

– Naši su djelatnici na terenu i prate sve probleme, a građani primjedbe ili prijedloge za dodatnim kontejnerima za razvrstavanje mogu dojaviti na broj 072 500 400 i to od 0 do 24 sata – rekli su iz Čistoće.

Foto: Stjepan Bubalo

Podsjetimo i da djelatnici Čistoće rade na evidenciji svih kanti i kontejnera nakon čega će se onima koji konstantno imaju pretrpane spremnike uručiti veći, ali time će dobiti i veći račun.

– U našoj je zgradi deset stanova, a imamo kantu od 240 litara iako svatko plaća zakup od 50 litara. Tako plaćamo 500 litara, a imamo 240, pa neka nam donesu još jednu ili neka smanje račune – primijetio je stanar Nove ceste.

ANKETA:

Nisam dobio račun, no neću razvrstavati otpad jer su mi kontejneri udaljeni više od 500 metara, a teško hodam.

Kao umirovljenici 20 kuna niži račun puno mi znači, no primijetila sam da malo tko razvrstava otpad u kontejnere.

Komentara 18

DU
Deleted user
15:29 07.09.2016.

Jel to predizborno smanjenje cijene.......nakon izbora opet po starom ....

DU
Deleted user
15:42 07.09.2016.

Tko je dobio niže račune? Cijela naša zgrada u Novom Zagrebu-zapad dobila je iste, stare iznose za smeće. Molim Čistoću da prestane spominjati volumene kad govori o zgradama, jer u zgradi 1 osoba u stanu od 40 kavdrata plaća istiti izsnos kao i 4 osobe (2 odrasla, dvoje djece) u stanu iste veličine. Po Čistoćinom volumenu, 1=4. Pređite konačno na broj osoba u stanu!

BO
bovar12
16:02 07.09.2016.

Meni 30 kuna niži račun. Čistoća prazni kontejner utorkom i petkom. Taman kad dođu, kontejner je skoro pun. 20 metara od zgrade su kontejneri za staklo, papir i plastiku te vidim da stanari razvrstavaju otpad.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije