Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gastrovodič

VIDEO Gdje jesti, što kušati? Popis neobičnih delicija na Adventu

29.11.2016., Zagreb - Gastro vodic po Adventu u centru Zagreba. Lucija i Pavo Diklic, vaflek.  Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL
Foto: Tomislav Miletić/Pixsell
1/15
02.12.2016.
u 10:00

Ugostitelji se natječu u novotarijama, dok jedni nude inozemne delicije, drugi su se orijentirali na tradicionalno

Domaći čvarci stoje na šanku kućice na granici Europskog trga i Jelačić-placa.

I to “fest stisnuti”. Da ne bi bilo zabune, tu su činjenicu da je iz njih iscijeđena i zadnja kap masti istaknuli i na staklenci u kojoj stoje. Tradicionalni specijalitet hrvatskog sela ove su godine u kućici “Na gruntu” odlučili ponuditi i posjetiteljima Adventa.

Tradicije se drže i u “Njam Njamu” u Tomićevoj, gdje prodaju sarmu za 30 kuna. A sve što je drukčije od klasične ponude kobasa i fritula “ide kao halva”. Kobase su dobile svoj “upgrade”, pa ih rade s umacima od teriyakija, slatkog čilija, curryja...

Jedan čovjek, 40 čaša

U Kurelčevoj se tako mogu kupiti poljska kobasa s kiselim zeljem i jabukom te vrhnjem s hrenom ili portugalska s karameliziranom pancetom, pečenim paprikama, umakom od kisele repe. Koju god kombinaciju odabrali, platit ćete oko 30 kuna, kunu gore ili dolje. A na Zrinjevcu u kućici “Fabrika Doghouse” najviše se traži hrenovka “Doghouse Dog” s BBQ umakom i onim od meda i senfa, nadopunjen domaćom pancetom, čipsom od luka i krastavcima, te “Mexican Dog” s avokado umakom, ljubičastim lukom, peršinom i mariniranom rajčicom. Obje kombinacije koštaju 18 kuna, a hrenovke s ovim dodacima osmislio je Luka Nižetić.

– Zagrepčani su odlično prihvatili ove neobičnije kobasice – kažu ugostitelji Marko Bogić i Ane Volarević.

Na Adventu se ove sezone mogu pronaći i morski proizvodi. Na Tomislavovom trgu u kućici “Ribica” imaju pržene lignje, gavune, papaline i račiće.

– Sve s krumpirićima, a kupci mogu birati umak. Cijene su 30 kuna – kaže Filip Biršl.

Na Europskom trgu, pak, restoran “Bota Šare” sprema malostonske kamenice, koje svaki dan stižu svježe, a poslužuju ih sirove, uz nekoliko kapi limunovog soka. Gostima će tijekom Adventa vlasnik Pero Šare uživo pripremati tartar od tune, sashimi, steak... A nisu ove godine izostali niti strani specijaliteti. Novost u ponudi je švicarski raclette, kravlji sir koji se otapa ispod grijača, a potom se stavlja na vrh raznih jela.

– Originalno se u Švicarskoj jede s kuhanim mladim krumpirom i kiselišem, obično ukiseljenim lučicama i krastavcima. Tako pripremljen raclette prihvatili su vegetarijanci, no za one koji ga žele “podebljati” mesom, postoji opcija da sir stavimo na kobasicu – kaže Saša Frid. Tradicionalno pripremljen raclette stoji 25 kuna, a ako ga želite staviti na kobasicu, koja stoji oko 20 kuna, ili hrenovku od 15 kuna, nadoplata je 10.

– Sir ima šest kilograma, a već se troši četvrti. Dosad smo prodali oko 18 kilograma. Ide i kuhano vino, koje stoji 13 kuna. Najbolji je dan bilo samo otvaranje, tada smo prodali oko 60 litara – nabraja Frid, dodajući da se znalo dogoditi da jedan čovjek naruči 40 čaša. Prvi dan Adventa kuhanog vina ponestalo je i kod Katarine Azinović, koja prodaje u kućici “T&T”.

– Otvaranje je počelo oko 18 sati, iako su ljudi dolazili i satima prije, a oko 21.30 sati više ni kapi nije bilo. No, onda su se prebacili na naše alkoholne čajeve, tzv. zimske koktele. Najpopularniji je “Pina colada”, u koji ide voćni čaj, rum, kokosovo mlijeko i med – kaže Katarina Azinović, koja drži i talijanske sendviče, tramezzine.

Zamjenu za kuhano vino pronašli su i na Zrinjevcu, u kućici u kojoj nude specijalitete s Plitvičkih jezera.

– Imamo domaću ličku šljivovicu, koja košta 12 kuna, no mi je još i kuhamo. U rakiju dodamo vodu i šećer, dva decilitra stoje 20 kuna – govori Karlo Marić, rođeni Zagrepčanin koji se odselio na Plitvička jezera nakon ženidbe.

– Svaka dva dana s Plitvica dostavljamo i plitvičku štrudlu, koju peku moja supruga i majka. Tradicionalno se rade od tri sastojka, oraha, maka i sira – dodaje Marić.

Slatke delicije mogu se pronaći i u Tomićevoj. Na vrhu ulice prodaju tzv. waflek na štapiću, slasticu smjesom sličnu palačinki, no deblju.

– Na wafleke se stavlja preljev i posip po želji, šarene mrvice idu u tonama, njih najviše žele djeca – objašnjava Lucija Diklić.

Bez jaja i mlijeka

Malo niže u ulici specijalne XXL palačinke rade u “Pancake houseu”.

– Bez jaja su i mlijeka, od posebne vrste brašna. Najtraženije su od nutelle i bijele linolade s plazma keksima – kaže Luka Vučić.

A Advent ne može proći bez fritula, no u kućici “Rougemarina” na obje lokacije Fuliranja dobile su dodatak. Mogu se kupiti s domaćim čokoladnim preljevom i zrncima kakaa, s karamelom i prženim lješnjacima ili s božićnim prahom. Cijene fritula na adventskim ulicama, pak, kreću se od 15 do 25 kuna.

>>Ovo je Advent za klince - pogledajte što se nudi!

>>Advent je zarazan, nismo imali pojma da je to ovako velika stvar

Komentara 2

T1
t111
14:08 02.12.2016.

Isto kao i na burger festu. Razumijem ako ti necega ponestane zadnji dan, ajd cak i predzadnji, ali kak mozes ostati bez necega prvi dan?!?

PA
pankogulo
18:44 02.12.2016.

"s plazma keksima" - s keksima od sukrvice?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije