Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Plan za uspavanu tržnicu

Stanovnici i gosti Zagreba odlučili: Branimirac je za OPG-ove i kumice

tržnica
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
05.04.2016.
u 16:00

Prema planu, ispod tržnice napravit će se podzemna garaža, na istočnom dijelu bio bi prostor za ugostiteljstvo i gastronomsku ponudu iz svih krajeva Hrvatske

Branimirova će tržnica nakon punih 80 godina dobiti novo ruho, i to prema željama kupaca, trgovaca i turista koje su iz Zagrebačkog holdinga pitali kakav plac žele. Prema istraživanju u kojemu je sudjelovalo oko 550 ljudi, Branimirac bi trebao postati moderna tržnica na kojoj će se prodavati, kušati i pripremati isključivo domaća hrana iz ekouzgoja.

Hrana iz cijele Hrvatske

Kako će u konačnici plac izgledati, javnosti još nije poznato jer je tek napravljen idejni projekt. Prema njemu, plan je ispod tržnice napraviti podzemnu garažu, na istočnom dijelu bio bi prostor za ugostiteljstvo i gastronomsku ponudu iz svih krajeva Hrvatske, a jedna je od ideja i da se za promet zatvori Kružićeva ulica koja razdvaja Trg kralja Petra Krešimira IV. te da se on i plac spoje u cjelinu.

– Promet na Branimirovoj tržnici posljednjih je godina jako pao, pa je ona i ispala s ljestvice top tržnica prema broju zakupaca i nije na listi na kojoj su Dolac, Kvatrić, Trešnjevački plac, Jarun, Špansko i Gajnice – kaže Miroslav Pupić Bakrač, glasnogovornik Tržnica. Dodaje da postoje planovi za preuređenje tržnice i njezino brendiranje u seljačku, domaću tržnicu, čime će ona zasigurno opet postati jedna od omiljenih.

Da je Branimirac i izgledom i ponudom pregazilo vrijeme, smatraju i ispitanici u istraživanju, od kojih se njih oko 80 posto izjasnilo da bi tržnica trebala postati prepoznatljiva baš po domaćoj ponudi. Tako navode da bi na placu sve trebalo bilo autohtono i da na njemu smiju prodavati samo kumice i OPG-ovi, kojih u Hrvatskoj ima 2200.

Trebao bi raditi i popodne

– Tržnica bi se razlikovala od ostalih jer bi se nudili pretežito domaći, ekološki proizvodi, čime bi Zagreb postao prvi grad koji će objediniti ponudu malih, ekoloških proizvođača i uzgajivača te im osigurati idealno mjesto za plasman proizvoda – navode iz Holdinga. Objašnjavaju da bi na taj način mali proizvođači dobili dobru promidžbu i tržište jer se očekuje da bi građani baš zbog toga i birali Branimirac.

Osim domaćim kupcima, nova tržnica bila bi atrakcija i turistima, od kojih je većina u istraživanju kazala da im to nedostaje u Zagrebu. Turisti tako navode da za posjeta nekom gradu jednaku pozornost posvećuju kulturnim znamenitostima i potrazi za autohtonim proizvodima i hranom te da bi Branimirac, postane li mjesto na kojem će se sve to moći kupiti i kušati, posjetili. Kao veliku prednost turističkog razvoja tržnice navodi se i njezin dobar položaj zbog blizine željezničkog i autobusnog kolodvora.

Zanimljivo je da i Zagrepčani i turisti smatraju da bi takva tržnica trebala raditi i poslije podne, a ne da se već oko 14 sati proizvođači povlače, a klupe sklapaju. •

Komentara 4

GM
Gusta magla
16:51 05.04.2016.

Ma opet ce neko pobrati lovu i napraviti ruglo ko na starom placu Kvatric. Sto tamo nevrate kumice? Pa nebi se Vincek imal gdje siriti...jel

Avatar ankabutorac
ankabutorac
17:54 05.04.2016.

Promet na Branimircu je pal...velis...pa kaj je cudo...smanjili su plac, povukli ogradu unutra, a na placu se vise prodaju gace i carape nego voce, povrce, sir, vrhnje i jajca. Prije je taj plac bil veci, jako ziv, bilo je svega...kumice su nudile svoju robu, sir i vrhnje na mjericu,moglo se kusat kolko se stelo..."najte gospica kusati"....i svi smo kusali i bili siti i sretni. Putar se kupoval kod kumice koji smo posle mazali na bijeli kruh i gostili se ko za trpezom engleske kraljice, samo kaj smo mi bolseg jeli nego ona...a danas njih 550 bi nam reklo kaj da se napravi iz tog placa...za turiste...pa kaj se tog tice, na Branimircu jos nisam vidla turiste, a ako zele samo ekoloski prodavati, pitajte 550 penzica dal si to mogu priustiti...delate bedake od naseg placa...podzemna garaza...za kaj...za koga...siguno ne za kupce, penzice i domacice koji dojdeju s cipelcugom na plac i posle s punim cekerom odsecu doma...ko bu zaradil na toj podzemnoj garazi...uostalom,kakti stari pjesak sam uvjerena da se u gradu nemora tolko pelati s autom jer imamo tramvaj, bus, bicikle i noge...

TA
Tane
13:29 06.04.2016.

Branimirac je uvijek bio jedan od Eko placeva u Zagrebu.Jos od vrijemena kada su bugari bili na potezu prema Savi i savici.Pitam ovog ERU u zagrebackoj upravi sto ce mu tamo podzemna garaza,samo da ubira pare za koje gradjani neznaju?? Sto ce mu tamo klupe za prodaju suvenira? Pa onuda idu samo tramvaji i prolaze auti.Hocemo kupovati iz prometa? Glupost.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije