Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 191
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obljetnica

Stanari Kupske i dalje strahuju od novog urušavanja

kupska
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/4
23.09.2014.
u 12:10

Stanari: Voda i dalje stoji ispod nas. Mjerili smo, na dubini je od devet metara

Prošlo je točno sedam godina otkako je polovicu kuće u Kupskoj, na broju 9, te dio ulice progutala zemlja.

Na današnji dan dvije su obitelji iz te kuće ostale bez krova nad glavom, a ukupno 61 stanar iz okolnih kuća evakuiran je iz svojih domova. Tijekom noći njihovi su zidovi počeli pucati, a strahovali su da i njihove kuće ne završe u dubokoj jami. Direktora projektantske tvrtke Conex Davora Lovrenčića, koja je kopala podzemnu garažu za potrebe obližnjeg HEP-a, u međuvremenu je osudio Županijski sud za ugrožavanje života stanara iz nehaja.

Garažu otvorili nedavno

Danas ulica izgleda kao da se ništa nije dogodilo. Na prvi pogled. Na mjestu propale kuće izgrađena je sasvim nova, čiji stanari nevoljko pričaju o onome što se dogodilo.

– Toliko smo puta to ponavljali da nam se više ne da opet proživljavati tu noć – kazali su kratko stanari koje smo zatekli u kući. No sporne noći dobro se sjeća Snježana Jaklović, njihova prva susjeda.

– Bilo je dva u noći kad je počelo pucati, a uskoro sam vidjela u dnevnu sobu susjeda – rekla je Jaklović, te dodala kako je ubrzo stigla služba koja je stavila potporne grede misleći da će tako kuću zadržati. No to se nije dogodilo. Kuća je u roku tri sata u potpunosti nestala.

– Uhvatila me panika. I danas se bojim da kuća ne propadne – kaže Jaklović. Građani su krivili HEP, koji je četiri godine nakon nesreće nastavio s gradnjom garaže i nove zgrade preko puta. Uz šest podzemnih etaža sagradili su i osam nadzemnih i tamo u veljači smjestili 450 radnika. Još prije useljenja u novu zgradu iz HEP-a nisu htjeli davati komentare o odštetama zbog trajanja sudskog postupka. Garažu su, tvrde stanari, otvorili tek nedavno.

Zidovi upijaju vlagu

Dvije najdonje etaže do 1. rujna potpuno su bile pod vodom.

– Voda i dalje ispod nas stoji. Mjerili smo, na dubini je već od devet metara. A nama su podrumi stalno puni vode – kazala je Jaklović. Zidovi upijaju silnu vlagu, zbog koje Jaklovići moraju živjeti okruženi gljivicama.

Komentara 1

Avatar dras32
dras32
18:43 23.09.2014.

Ma kako da ne! Tragično je što se ljudima dogodilo ali dobili su odštetu i nove kuće,šta bi doživotnu rentu? Hoću onda i ja! Kuća mi je na brijegu a usljed ove kišne godine stalno se borimo s vodom u u podrumu,usljed toga ima i vlage po kutevima.Podzemne vode su na 11 metara dubine a na brijegu smo,na brijegu!! Ovaj članak je priča boli glava.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije