Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uređenje možda od listopada

Stanari i obrtnici: Neka se Radićeva obnovi od proljeća

27.08.2015., Zagreb - Napokon ce se sanirati Radiceva ulica.  Na to ce se iz proracuna u 2015. godini potrositi 4,3 milijuna kuna, a obnovu ulice u centru grada stanari su cekali 30 godina. Inzenjeri mjere Radicevu uoci pocetka radova.  Photo: Goran Jakus
Foto: Goran Jakuš/PIXELL
1/4
30.08.2015.
u 08:25

Nogostup neće biti od asfalta, već od kocaka, kao od lani u Mesničkoj ulici

Obnova Radićeve vrijedna oko 4,5 milijuna kuna započet će ove jeseni i trajati najmanje šest mjeseci, no točan datum početka radova još nije poznat.

Iako su najavljivani za sredinu rujna, Grad je tek raspisao javni natječaj za izvođača pa će rekonstrukcija kocaka duž 350 metara ulice započeti najranije u listopadu. Iako je i taj datum blizu, stanari i vlasnici 30-ak lokala i trgovina kazali su da još nisu dobili nikakvu obavijest, što bi bilo u redu kako bi život i poslovanje prilagodili gradilištu.

– Loša ideja je da idu u obnovu kad nam traje sezona. Trebali bi to obaviti od 1. studenog do 1. svibnja, no nitko nas ni o čemu nije obavijestio - kazala je Anja Velnić, vlasnica obrta Galerija 'Link'. Prodavačica u trgovini 'Deliiicije' Svetlana Đurčević kazala je da je rujan prerano za započeti s radovima i da bi to trebalo obaviti od početka proljeća do ljeta.

I dok se stanovnici i vlasnici radnji nadaju brzom završetku radova, u natječaju se navodi da će potrajati čak sedam mjeseci. No, budući da je u natječaju navedeno da je izvođač dužan omogućiti stalan pristup pješacima u sve objekte duž zone zahvata, mnogi se nadaju da će uspjeti poslovati i unatoč radovima.

Na samom gradilištu skinut će se i presložiti kocke s 1786 kvadrata, a kocke će se postaviti i na 1078 kvadrata nogostupa koji je sada presvučen asfaltom. Kocke na nogostupu će, navodi se u projektnoj dokumentaciji, biti postavljene na identitan način kako je uređen nogostup u Mesničkoj koji je također prije lanjske obnove bio presvučen asfaltom i zbog čega su se neki građani i stručnjaci bunili.

Za razliku od Mesničke, u Radićevoj se neće spuštati razina nogostupa na razinu kolnika kao što se eksperimentiralo u Mesničkoj, već će se on samo ujednačiti.

Osim površnog sloja, u ulici će se izmijeniti i sve instalacije (vodovod, odvodnja, elektra, javna rasvjeta, plin), a za vrijeme takvog dubinskog kopanja na teren će izaći i arheolozi.

–Ulica se nije obnavljala 30-ak godina i dobro je da se uredi, no radove treba obaviti u što kraćem roku - kaže Roman Lalić, predsjednik MO Gornji grad i stanar Radićeve.

>>Nakon uređenja Vukovarske na redu je Radićeva, a potom i Tomislavac

Komentara 5

Avatar Honduras
Honduras
19:28 30.08.2015.

svi bi htjeli da im se ulica obnovi, ali da to traje najviše tjedan dana. i to kad pada kiša pa nema kupaca...

DU
Deleted user
17:06 30.08.2015.

Ma kakve kocke na nogostupu? To može pasti na pmaet samo muškim koji hodaju u tenisicama. Ako imate cipelu na petu (ne govorim o štikli) po kockama možete hodati samo na tabanima. Jer se kocke izvitopere(a dio se napravi neravan) - pogledati Jelačić trg, Markov trg i ostalu pješačku zonu. Uzevši u obzir da se po Radićevoj doma vraća dosta starijih ljudi, a isti takvi idu i na Kamenita vrata, lijepo molimo asfalt na nogostup. Čvrst i ravan!

GA
gaga5
18:36 30.08.2015.

Tu se postavlja pitanje zasto se ne spuste rubnjaci u isti nivo kao u Masnickoj? U Mesnickoj gdje trebaju biti rubnjaci, njih nema, a ovdje gdje ne treba, ce ih biti. Kod te lopuze nesposobne je sve kontra onome sta treba biti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije