Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bijeli Zagreb

Spremite se za lopatanje, svaki dan do iduće subote po 5 cm snijega

Zagreb snijeg
Foto: Borna Filić/PIXSELL
1/23
14.01.2017.
u 09:50

Zimska služba spremno je dočekala snijeg, a po riječima vulkanizera, ove godine i vozači su na vrijeme stavili gume na automobile

Padao je malo po malo, a onda je konačno – napadao. Prvi centimetri snijega prekrili su Zagreb pa, iako za vikend slijedi smirenje, meteorolozi već u ponedjeljak najavljuju nove pahulje. “Nije to ništa strašno, ta zima je“, slaže se većina građana i smatra da ne treba dizati paniku oko zimskih uvjeta koji su normalni. No ipak su se, jednako kao i zimske službe, morali dobro pripremiti jer snijeg neće brzo popustiti.

Ralice na ulicama

– Zapravo mu ne vidim kraj, barem ne do iduće subote za kada možemo vidjeti pouzdanu prognozu – rekla je Dunja Mazzocco Drvar, meteorologinja RTL televizije koja je objasnila kako ipak ne bi trebalo doći do velikih poteškoća. Snijeg u Zagrebu neće pasti naglo, kao što je to znao biti slučaj. Ne bi, dakle, trebalo pasti pola metra odjednom, nego će se svaki dan primiti oko 5 centimetara, što će olakšati čišćenje. Područja koja se neće čistiti, naravno, za nekoliko će dana biti zatrpana.

No da nema brige oko toga, poručuje zagrebačka Zimska služba. Prve su ekipe na teren izašle već jučer popodne. Prve na rasporedu čišćenja bile su sljemenske ulice, no vrlo brzo snijeg je počeo padati i u ostalim dijelovima grada te bio pod nadzorom 259 teretnih vozila opremljenih ralicom i posipačem kojim upravlja vozač. Za čišćenje 2569 kilometara prometnica spremili su 17.500 tona soli.

– Spremni smo za cijelu zimu! – kazao je voditelj Zimske službe Hasan Džombić. Radit će od 0-24, a ako građani smatraju da je zimska služba njihovu ulicu zaobišla, mogu je kontaktirati na dežurne brojeve telefona 01/6422-227 i 01/6422-228. Pojačana su dežurstva i u HEP Toplinarstvu, a u slučaju bilo kakvih kvarova na teren izlaze za to zadužene službe u bilo koje doba dana ili noći kako bi osigurale kontinuiranu isporuku toplinske energije.

Nije samo na dežurnim službama da budu spremne na snijeg. Ne budu li čistili ispred svojih zgrada, građani riskiraju kaznu od 500 do 2500 kuna. Za pravne osobe, firme i lokale kazna je pak od 1000 do čak 10.000 kuna. Mnogi će ipak tek u zadnji čas pohrliti u dućane po lopate, a prije toga treba se dobro informirati jer cijene variraju od 30 do čak 300 kuna. Ne treba zaboraviti ni na sol za posipavanje cesta. Cijena joj se kreće od oko kune po kilogramu, ovisno o količini.

Gume su već stavljene

Jesu li se na snijeg pak dobro pripremili vozači, provjerili smo kod zagrebačkih vulkanizera.

– Građani su zadnjih godina postali savjesniji i na vrijeme stavljaju zimske gume, a dijelom je to i zbog visokih kazni – rekao je Mario Brezak, vlasnik jednog autoservisa u kojem su u zadnje vrijeme više posla imali ipak s antifrizom. Smatra da oni koji gume nisu stavili vjerojatno i neće, već će se radije odreći automobila na nekoliko dana. Da javni prijevoz funkcionira bez problema, brine se ZET iz kojeg su poručili da su spremni za zimske uvjete.

Tramvajske ralice čistit će 116 kilometara pruge, a što se tiče autobusnog prometa, iz ZET-a ipak napominju kako je moguće da neke linije, posebice brdske, budu nakratko obustavljene. Nastavni zavod Andrija Štampar preporučuje ipak da građani ostanu u domovima te da izbjegavaju jutarnju i večernju hladnoću. Ako idu van, trebaju se toplo obući, ne hodati po zaleđenim površinama i ne zaboraviti na unos tekućine, posebice toplog čaja.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar remetinečki_puni_pansion
remetinečki_puni_pansion
21:42 14.01.2017.

friška prognoza je rekla drukčije... snijega malo ili ništa

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije