Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Asfalt će se dodatno užariti i danas

Spas uz sladoled, lepezu i litre vode - pogledajte kako su se hladili u gradu

06.07.2015., Zagreb - Velike vrucine u gradu gradjani lakse podnose uz sesire, hladna pica, sladoled, te se drze hladovine.  Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/6
07.07.2015.
u 10:15

Iako je toplinski val najavljen, mnogi su padali u nesvijest od onemoćalosti i slabosti. Uglavnom zato što nisu pili dovoljno vode

Velika sauna. Tako su Zagrepčani opisivali jučerašnji dan u glavnome gradu.

Temperature su dosezale i do 35 Celzijevih stupnjeva. Okruženi asfaltom i betonom, u centru grada te su se temperature penjale još nekoliko stupnjeva više. Lepeze, šeširi, kape, sunčane naočale, u nekim slučajevima i kišobrani te nezaobilazna bočica vode bili su glavni alati borbe protiv vrućine. No mnogi su, unatoč pripremljenoj laganoj odjeći, zaklon od sunca morali potražiti u hladu drveća ili na gradskim terasama pod suncobranom. Dodatno su ih osvježavale vodene prskalice koje je ugradila većina ugostiteljskih objekata.

Kupaju se u fontanama

A neki su se i okupali u "Bandićevim" fontanama, koje su se još prošlo ljeto nametnule kao besplatna zamjena za bazene. Noge je grupica mladih turista iz Berlina namočila i u fontani na Zrinjevcu.

– Ovdje smo u sklopu školskog izleta – dodali su 18-godišnjaci, koji su na Zrinjevcu pojeli i gablec. Odmor su na travnatoj površini, rasprostrvši dekicu, potražile i majka Milja Copois te njena 6-mjesečna kći Maeli.

– Inače odemo u šumske predjele grada u bijegu od vrućina, obično na Tuškanac. Doma si pomažemo ventilatorom, a kad smo u gradu, zalijevamo se vodom – kaže 38-godišnja majka Milja, inače liječnica, dok malena Maeli veselo maše i spremno pozira fotografu.

Bolno hodanje po asfaltu

Brzo su se stvorili i redovi u centru grada za kuglice sladoleda, još jedan način rashlađivanja Zagrepčana. Kupile su ga i 22-godišnje studentice Darija Škokić i Marina Seifert.

– Sjest ćemo pokraj neke fontane, možda nas koja kapljica i pošprica – šalile su se djevojke, koje se ipak ne misle okušati u kupanju u fontani. – Na more ću za dva dana pa mi je lakše podnositi vrućine – dobacila je Darija pri odlasku.

Vlasnici pasa svojim su kućnim ljubimcima nosili zdjelice te u njih ulijevali vodu. Na društvenoj mreži Facebook proširilo se, pak, virtualno upozorenje onima koji planiraju svoje kućne ljubimce voditi van. – Hodanje po vrućem asfaltu loše je i bolno iskustvo. Usto, može izazvati veće tegobe, poput opeklina, pa čak i otpadanja sloja kože s nježnih jastučića šapa – upozoravaju veterinari. Napominju i doktori: tko ne mora, u najtoplijem dijelu dana, od podneva do 16 sati, neka ne izlazi van. A razlika između klimatiziranog i vanjskog prostora ne bi smjela biti veća od 6 do 7 stupnjeva.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije