Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Problem na zapadu grada

Špansko pod opsadom: To su rojevi komaraca, pojest će nas

23.08.2016., Zagreb - Stanari i vlasnici kafica zale se na neuredjen karting centar koji je rasadnik tigrastih komaraca koji im vec godinama zagorcavaju zivot.  Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/4
26.08.2016.
u 10:00

Stanare smetaju gume koje stoje uz karting centar koji se rijetko koristi i kažu - one su idealan rasadnik komaraca

Dok sjedite na terasi, komarci iritantno zuje.

Mašete rukama, ali ne pomaže. Mahnito se češete po gotovo svakom dijelu tijela. Uz, naravno, nekoliko desetaka uboda. Tako otprilike izgleda popodnevno ispijanje kave u Španskom. Ili barem dijelu zgrada uz veliki karting centar. U njemu, su, naime, naslagane gume koje služe kao sigurnosni faktor u slučaju da koji auto izleti sa staze za utrke. Staza se rijetko koristi pa je zapušteno i cijelo zemljište, no stanarima i zaposlenicima lokala najviše smetaju te stare gume.

Ubodi po nogama

– Ima ih barem 10.000. Naslagane su duž čitave ograde s unutarnje strane. A idealan su rasadnik tigrastih komaraca jer se u njima skuplja voda. Moja obitelj ondje ima kafić. Uredno Gradu plaćamo terasu koja je uglavnom prazna – govori Marija Crnjac, dok njen suprug Pavo dodaje kako je od 16 do 22 sata nemoguće sjediti na terasi. – To su rojevi komarca. Doslovce. Ja sam iz Vukovara, a i tamo je bolje nego ovdje – kaže Pavo Crnjac. Potvrđuje to i Slavko Bobinac, predstavnik stanara iz Ulice Drage Stipca 4, koji ujutro na svom balkonu može uživati u rješavanju križaljki, no popodne i navečer to je nemoguće.

– Mažemo se sredstvima protiv komaraca, špricamo sobe prije spavanja, ali ne smijemo uopće paliti svjetlo – kaže Bobinac, dok obližnja frizerka dodaje kako često moraju zatvarati vrata i paliti klimu jer drukčije ne mogu raditi. No, i tako se zujavci zavuku, napominje frizerka dok pokazuje ubode na nogama. Zvali su, kažu, i komunalnog redara, koji je rekao da nisu u mogućnosti ukloniti gume iako je zemljište na kojemu stoje – gradsko.

– Koncesija kartingu istekla je 1. siječnja 2015., no još tu stoji, a Grad ne želi produljiti ugovor jer je ovdje u planu gradnja bazena – objašnjavaju stanari. Zvali su, dodaje, i Zavod za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar, koji je zadužen za tretiranje komaraca.

– Oni su rekli da će zaprašiti, ali da efekt od toga traje dva-tri dana te da treba uništiti legla komaraca kako bi se riješio problem – zaključuju u Španskom.

Predsjednik Gradske četvrti Stenjevec Vladimir Andrić kaže da je rješavanje problema u proceduri. Potvrđuje to i direktor Karting centra Željko Gredičak, dodajući da će se gume maknuti čim završe dvije utrke, odnosno početkom listopada.

Nije nam u interesu ostati

– Nije nam u interesu ondje ostati, već deset godina ne smijemo organizirati utrke jer nam je zabranila inspekcija zbog buke. Karting nam je samo trošak, a dogovaramo s Gradom isplatu odštete za godine troškova amortizacije – kaže Gredičak.•

Komentara 11

CV
cvor276
10:31 26.08.2016.

Zovite Bandića on će ako treba i pojesti sve komarce..

TH
than
11:26 26.08.2016.

Nije samo Spansko. Cijeli Zagreb je pun komaraca. Kao da ove godine nije tretiralo. Stanem na travu i cijeli roj se digne.

DU
Deleted user
10:52 26.08.2016.

Grad ima gradski Zavod za javno zdravstvo "Dr.Andrija Štampar" kojem do nedavno bje na čelu Zvonimir Šostar. Navodno su oni uništavali legla dok su komarci bili ličinke. Očito su puzali kroz nisko grmlje tražeći legla? Kako ih prepoznaju. Zaprašivanje, kojeje je bilo učinkovito navodno šteti ljudima i sitnim životinjama pa to više ne rade. Komaraca po gradu kao u horor filmu. Koliki su, kad ih uspijete šlopiti čuje se kak im kosti pucaju. Ali fontana kao u bajci!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije